Čovječja ribica u Ogulinu

Prvi put ju našli tako malenu: Ja sam bebica čovječje ribice

Ronili smo na izvoru Rupećica kraj Ogulina, kad mi je na prste doplivala ‘beba’ čovječje ribice. Stara je tek nekoliko mjeseci, a kolega fotoreporter Florian Lunette uspio je zabilježiti taj magični trenutak.

Ispričala nam je to speleoroniteljica Petra Kovač Konrad koja radi na istraživanju o čovječjoj ribici Udruge Hyla u sklopu projekta “Karst – Dinaric Arc Karst biodiversity programme”. Zadnjih pet godina provode monitoring nekoliko lokaliteta u kojima živi taj krški endemični vodozemac. Sve do ovoga tjedna nikad nisu pronašli ovako mladu jedinku. Duga je svega nekoliko centimetara i dobar je znak da tim vodozemcima paše okoliš Ogulina.

U izvoru Rupećica pronašli su još šest odraslih jedinki, dok su ih u ponoru Rupećica izbrojili oko 70.
Uz Petru su bili i francuski speleoronioc Frederic Swierczynski, koji je prošle godine zaronio do dna Crvenog jezera u Imotskom, te fotoreporteri Florian Lunette i Megane Chene.

– Osim po ljepoti potopljenih špiljskih sustava, ogulinski kraj bogat je endemskim špiljskim vrstama. Ova i mnoge druge pronađene zanimljivosti bit će objavljeni u knjizi ‘Tajne ogulinskih špilja’ koju sufinanciraju Grad Ogulin, Vodovod i kanalizacija Ogulin te Turistička zajednica Ogulina – kaže Petra.

Tajne špiljskog zmaja uskoro će objaviti u knjizi
Čovječja ribica je endemična za područje Dinarida. Rasprostranjena je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Uglavnom živi u mirnoj vodi bogatoj kisikom iodgovara joj niska temperatura. Hrani se račićima i ličinkama kukaca. Nitko nije zabilježio kako se razmnožava u prirodi. (znanstveni.net.)

(foto Florian Lunette)

Facebook Comments