Centar kompetencije predstavljen Zajednici tehničke kulture – plan je školovati mlade za zanimanja od kojih će ovdje dobro živjeti

– To je pitanje egzistencije! Govorimo da nam mladi odlaze iz Hrvatske, a Centar izvrsnosti bi trebao školovati mlade ljude koje tržište rada treba i da oni kroz praksu dolaze do svojih radnih mjesta. Kod nas je sve dobro posloženo i vjerojatno prednjačimo jer imamo snažnu Tehničku školu, u kojoj će i biti jedan dio centra, odlične programe, Veleučilište koje se na STEM području, nadamo se, razvija prema sveučilištu i, što je iznimno značajno, industrijske grane vezane na mehatroniku, što je možda ponajbliže onome što želimo razvijati. Interes nam je da korak po korak i kroz programe u školama potičemo mlade ljude da idu u one prostore gdje će moći raditi, dobro zarađivati i lijepo živjeti u Karlovačkoj županiji, kazao je župan Damir Jelić za današnjeg posjeta Zajednici tehničke kulture.I Zajednica će, naime, sudjelovati u stvaranju budućeg Centra kompetencije, dio programa provoditi u njemu, razvijati opremu koju tržište rada i gospodarstvo traže.

– Osnovci iz županije, oni nadareni za tehničku kulturu, u Centar bi trebali dolaziti jednom tjedno i s mentorima raditi, nadograđivati školski sustav, srednjoškolci razvijati svoje vještine na različitim područjima… Prikupili smo prijedloge Tehničke škole, usuglašene s gospodarskim sektorom, imamo 14 predloženih programa, projektna dokumentacija trebala bi biti gotova u lipnju, idejno rješenje krajem ovog mjeseca i očekujemo raspisivanje natječaja Ministarstva u ožujku na koji ćemo se prijaviti. Negdje iduće godine bismo prostore Oružane i prizemlja Tehničke škole uređivali za potrebe Centra, građevinski, a nakon toga opremanje, najavila je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar. (KAportal)

Facebook Comments