Aktualno Županija

Karlovačke antifašiste posjetio bivši predsjednik Ivo Josipović i prozvao Kolindu za politički amaterizam: U odnosu na Vučića izgledala je kao školarka!

Pozdravio sam poziv predsjednice Grabar Kitarović predsjedniku Vučiću, ali sve drugo osim samog poziva je čisti politički amaterizam! Predsjednica je dopustila da Vučić taj dolazak ovdje pretvori u svoj show. Hrvatska od toga nije dobila ništa, dapače, otvorili su se neki novi prijepori oko tog dolaska. I vidjeli smo, što je legitimno za predsjednika Vučića, ali Predsjednica to nije smjela dopustiti, da je on cijeli taj posjet iskoristio praktično za svoje i unutarnjo i vanjskopolitičke potrebe. On je, s jedne strane, na žalost, bio superioran našoj Predsjednici, drugo: ponašao se, posebno kad je bio u susretu s lokalnim Srbima, kao da je on predsjednik hrvatskih Srba, a ne predsjednica. Ona nije smjela dopustiti da ne bude s njim na tom susretu; u Krnjaku smo bili i predsjednik Tadić i ja.

Vučić si je dozvolio na neki način poniziti zastupnika u Saboru Milorada Pupovca i na kraju, gotovo da je aludirao da on kontrolira jedan broj hrvatskih zastupnika, pa time de facto i Vladu i to je nešto što nije dobro za Hrvatsku. Ovo je za nas bio zapravo potpuno promašen dolazak i susret jer, po meni – bar smo tako napravili Tadić i ja – susret treba biti početak boljih odnosa. Nakon ovoga ja nisam siguran da će biti išta bolje. Ono što je bilo moje očekivanje je da se stvore neki dobri uvjeti, bolja klima nego što je bila do sad jer su ove vlasti, i u Hrvatskoj i u Srbiji, odnose dviju država, a i dva naroda, unazadile barem za 10 godina.

Izjavio je to danas u Karlovcu bivši predsjednik Ivo Josipović, zamoljen za komentar nedavnog susreta predsjednika naše zemlje i Srbije. Smatra da bi uzvratni posjet predsjednice i njen odlazak u Srbiju trebao biti puno bolji od ovotjednog susreta u našoj zemlji, a od savjeta samo predlaže da “sa svojim timom ipak osmisli idući susret s predsjednikom Srbije”.

– Na žalost, Predsjednica je pomalo izgledala kao školarka u odnosu na nastup Vučića koji je bio pomalo i arogantan i tvrd, ona se stalno ogledala oko sebe da vidi je l’ joj netko prigovara, ne prigovara, pa se malo ispričavala Vučiću, pa malo desnim radikalnim političkim krugovima jer je rekla ovo ili ono… Dakle, to nije bilo dobro. Nije možda osobno na njoj sva krivnja – znamo kako se pripremaju susreti – mislim da je njen protokol puno bolje trebao odraditi posao, ne mislim na protokol u smislu tehnike, nego savjetnike koji savjetuju. Da sam bio na mjestu Vučića, išao bih na Mirogoj, možda u ovim okolnostima nije trebalo očekivati velike isprike, ali bilo bi dobro za odnose, na kraju krajeva i ljudski, da je Vučić na Mirogoju, barem na spomeniku civilnim žrtvama rata, stavio tri cvijeta, kazao je Josipović

Zamoljen za komentar Dodikova neslužbenog posjeta Karlovcu i županiji, rekao je da se formalno teško što može prigovoriti.

– Jedino je pitanje da li se oni koji dolaze u privatni posjet trebaju baviti politikom, davati političke izjave, ali to je isto stvar dobrog ukusa onoga tko dolazi, rekao je Josipović. (KAportal)