Aktualno Županija

I Karlovac protiv novog Zakona o komunalnom gospodarstvu – Mandić smatra da u pitanje dovodi kvalitetu usluga, a građane u probleme

– Ovakav Zakon ne garantira kvalitetnu komunalnu uslugu, a jedan od bitnih momenata je i taj što se javnim komunalnim tvrtkama oduzima pravo sudjelovanja na tržištu s nekim poslovima, kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, komentirajući prijedlog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je u Saboru prošao prvo čitanje.

O Zakonu je raspravljalo Predsjedništvo Udruge gradova, čiji je i Mandić član, te ga ocijenilo nestručnim, potpuno neprihvatljivim i pogubnim za funkcioniranje lokalne samouprave. Smatraju da ovakav kakav je predložen, nije dovoljno iskoordiniran s jedinicama lokalne samouprave, odnosno, gradonačelnicima i načelnicima.

– Jedna zanimljiva informacija je da je kod izrade Zakona sudjelovala Hrvatska udruga poslodavca, a izostala je konkretnija suradnja s Udrugom gradova i tu negdje vidimo da je došlo do tog nesrazmjera između onog komunalnog, za što smo mi kao gradonačelnici prvi odgovorni, i onog što se želi Zakonom napraviti. Nama je jasno da uslijed ulaska u EU postoje neke direktive prema kojima se Hrvatska mora ravnati, ali je zajednički stav da ovakav Zakon kakav je predložen, ako ostane takav, će prije svega dovesti sve naše građane u probleme, rekao je Mandić.

Pojašnjava da gradske komunalne tvrtke, karlovačke, primjerice, vrhunski rade svoj posao pa ne vidi razloga zašto one ne bi mogle sudjelovati na tržištu.

– Ali, tu i jedna postavka, poprilično liberalna u pogledu komunalnih usluga, vodi nas prema tome da osim što mi imamo pravo postaviti pitanje kvalitete usluge, imamo pravo postaviti i cijenu, tako da nam se tu čini da je Zakon otišao ipak dva – tri pedlja predaleko. To je jedna stvar, a druga, koja je isto tako sporna, je pitanje komunalnih redara. Do sada komnunalni redari su imali određene ovlasti, ali ovo sad što im se stavlja na leđa, čini nam se da opet nije iskoordinirano. Po novom Zakonu, komunalni redari bi morali biti supermeni!? Već sad preuzimaju neke obveze sukladno nekim drugim zakonima, kazao je Mandić.

Stoga je Predsjedništvo Udruge gradova poslalo uputilo svoje zaključke, stavove i prijedloge nadležnom Ministarstvu pa ostaje vidjeti hoće li biti prihvaćeni.

– Čini nam se da je potrebno ponovno sjesti i u širem krugu ljudi, gradonačelnika, načelnika, ljudi iz Ministarstva, vidjeti kako se Zakon može učiniti boljim, makar se malo i pričekalo s donošenjem, da se sva otvorena pitanja rasprave. Čini nam se da je onaj osnovni motiv takvog zakona, a to je povoljna i kvalitetna usluga za naše sugrađane, ovdje izmakao, zaključio je Mandić, pojasnivši da bi po novom Zakonu za Zelenilo, primjerice, upitno bilo obavljanje pogrebne djelatnosti.(KAportal)