Aktualno OG sada Ogulin

Sastao se Stožer civilne zaštite

Pod predsjedanjem Željka Stipetića danas je održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Ogulina. Predstavnici svih služba podnijeli su izvještaj o aktualnoj situaciji, a najviše je vremena provedeno u razgovoru o vremenskim prilikama te mjerama koje treba poduzeti s obzirom na aktualne vremenske prognoze. Gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je kako su sve prometnice prohodne i život u gradu ide uobičajenim tempom. Trenutno se vrši sipanje prometnica u nadležnosti grada, a one u samom centru su proširene zahvaljujući firmama Mikas commerce i GTM Gavan. Tijekom noći sa petka na subotu i sa subote na nedjelju održana je velika akcija čišćenja snijega u gradu. Krenulo se sa Bolničkom ulicom, a potom i Lomošćanskom, proširen je i dio ulice Bernardina Frankopana, Preradovićeve, te drugi dijelovi grada. Snijeg je odvezen i sada je puno lakše prometovati i hodati. Ono što je najznačajnije, je to što su ovi radovi obavljeni potpuno besplatno. U akciji su sudjelovali i ostali poduzetnici koji imaju sklopljen ugovor o čišćenju sa gradom Ogulinom.
Djelatnici i volonteri Crvenog križa pomažu starijim i bolesnim stanovnicima u Ogulinu i okolnim općinama, a u proteklih nekoliko snježnih dana obišli su 47 korisnika. Vatrogasci su najviše zaposleni na intervencijama gorućih dimnjaka, te apeliraju na sve da budu oprezni. Iz Vodovoda i kanalizacija napominju da trenutno nema većih problema, dok bi  problema s pucanjem cjevovoda moglo biti eventualno prilikom zatopljenja.
Iz Stožera civilne zaštite Grada Ogulina upućuju molbu svim našim sugrađanima da za vrijeme zimskih dana ne posjećuju groblja, da izbjegavaju hodanje ispod zgrada s kojih postoji opasnost pada snijega i leda, te da automobile ne parkiraju na mjestima na kojima bi moglo doći do oštećenja. Kad dozvole vremenski uvjeti pristupit će se uklanjanju leda i snijega sa zgrada gdje postoji opasnost po život i zdravlje stanovnika.
S obzirom na najavljene izrazito niske temperature, apelira se na građane da izbjegnu izlaganje takvom zimskom vremenu koje može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda i pothlađenosti tijela, što može imati i smrtni ishod.
Stožer najviše brine što je od petka najavljeno jugo, nešto više temperature te uzastopne kiše kroz nekoliko dana što se može odraziti na vodostaje rijeka u našoj županiji.
Sve raspoložive službe Ogulina stavljene su u stanje pripravnosti te će se poduzeti sve preventivne radnje za eventualni plavni scenarij. Stožer i dalje prati razvoj situacije, te je nova sjednica zakazana za petak, 2.ožujka s početkom u 10.00 sati.