Aktualno OG sada Ogulin

Marina Jarnjević:Učinkovitost je skoro osam puta veća od dosadašnje

S obzirom na moguće zatopljenje i jugo, koje se najavljuje za vikend, logično je da su brojni Ogulinci zabrinuti hoće li opet biti poplava. OGportal je o tom pitanju pisao nedavno, kada smo objavili odgovor iz Hrvatskih voda, a zanimalo nas je kako napreduje projekt Retencija Ogulin.

Ovog puta donosimo još jedan tekst na tu temu, a dostavila nam ga je Marina Jarnjević, pročelnica županijskog Upravng odjela za graditeljstvo i okoliš, koordinatorica projekta. Ona ističe:

“Sporazum koji je sklopljen između Hrvatskih voda i Karlovačke županije te institucija koje dodjeljuju diplomirane pravnike kao pomoć u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za realizaciju projekta “Zaštita od poplava grada Ogulina”predvidio je rješavanje 339 preostalih čestica.
Ukupan broj čestica koje su obuhvaćene projektom je 790. Do sada su od 1999. godine do potpisivanja predmetnog Sporazuma 2017. godine (u proteklih 18 godina) Hrvatske vode riješile 451 česticu, što znači da se rješavalo 25 čestica po godini.
Sporazum je potpisan 15.11.2017., te je u tri mjeseca od potpisivanja Sporazuma riješeno u potpunosti 49 čestice kojih je vlasništvo preneseno u korist Hrvatskih voda. Ukoliko kompariramo rješavanje u tri mjeseca od 49 sa dosadašnjim rješavanjem 25 čestica na razini jedne godine, jasno je da je ova zajednička suradnja već na samom početku rješavanja dovela do mnogo veće učinkovitosti, koja je skoro osam  puta veća od dosadašnje. Preostale čestice, njih 290, su sve u različitim postupcima i različitim fazama rješavanja kod nadležnih ureda, te je riječ o “živom tkivu” za koje se stanje mijenja na dnevnoj/tjednoj bazi vezano uz provođenje postupka. Naglašavam da su sve čestice stavljene u proceduru.
Timovi pravnika su koordinirani i kontrolirani od strane Karlovačke županije te Hrvatskih voda. U slučaju eventualnih problem, situacija ne terenu, rješavaju se najbrže moguće.
Vezano uz suglasnost HŽ infrastrukture, Karlovačka županija organizirala je sastanak sa svim relevantnim predstavnicima, te je utvrđeno da je predaja korigirane projektne dokumentacije u finalnoj fazi.
Smatramo da se u slučaju projekta “Zaštita od poplava grada Ogulina” uistinu radi o jako dobroj suradnji te je u interesu svim sudionicima ovog projekta, kao i široj javnosti, uključujući i medije- što brža realizacija samog projekta u Ogulinu. Nadalje, zahvaljujemo na interesu Vašeg medija da prati rad timova pravnika u suradnji s Hrvatskim vodama, jer je javni interes kao i interes svih koji rade na ovom projektu usmjeren isključivo na pomoć stanovnicima koji se obuhvaćeni poplavama, te smatramo ovu suradnju iznimno pozitivnom te iznimno učinkovitom. Vjerujem i u vašu pozitivnu nakanu da stalnim praćenjem tijeka procesa i afirmativnim izvješćivanjem o ovoj temi doprinesete njenoj učinkovitijoj provedbi i stvaranju vedrijeg ozračja u javnosti, na korist svih građana Ogulina, napose onih koji su na vlastitom primjeru osjetili pogibelji poplave”- istaknula je  Marina Jarnjević, pročelnica UO za graditeljstvo i okoliš.