Aktualno OG sada Ogulin

“Marina Jarnjević obmanjuje građane Ogulina”

Nastavlja se priča o Retenciji Ogulin i broju riješenih predmeta, poglavito u posljednja tri mjeseca od kako je u Ogulinu potpisan Sporazum kojim su angažirani timovi pravnika na rješavanju predmeta. Nakon što smo objavili stav Hrvatskih voda i županijske pročelnice Marine Jarnjević,  dobili smo i reakciju onih koji se osjećaju prozvanima, a među njima je i bivši djelatnik Ureda za graditeljstvo Krešimir Rendulić, koji nam je poslao reagiranje na izjave Marine Jarnjević. On navodi:

“Ovo što gospođa Marina Jarnjević, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš, iznosi o vrijednosnom radu desetak pravnika koje je osigurao župan Jelić pred tri mjeseca, moglo bi se reći puno, a najmanje je da se pročelnica grdno zabunila i obmanula ogulinske građane. Ako je županijski Ured za upravno pravne poslove, Ispostave u Ogulinu, u predmetima vezanih za izradu retencije Gada Ogulina godišnje rješavalo 25 predmeta, to za 18 godina iznosi oko 450 predmeta. Ne znam odakle pročelnici 18 godina, kao da se imovinski rješavalo odmah 2000. godine, a ne deset godina kasnije kada je izveden idejni projekt. A to je onda prosjek 450/8 = 56 predmeta godišnje za dvije osobe, koliko ih radi u Ogulinu. Znači 28 po osobi. Vjerojatno je Ured za upravno pravne poslove u Ogulinu imao i preče poslove od retencije, jer i on dobiva naredbe od svojih centara.

Nova ekipa od deset pravnika iz Županije u 3 mjeseca rješila je 49 predmeta. Što godišnje u prosjeku iznosi 49 x 12/3 = 196 predmeta, a na deset pravnika, koliko ih je ponudio župan, to iznosi 19,6 predmeta po osobi. Znate li, pročelnice, što hoću reći: Vaši su pravnici godišnje (uvjetno rečeno) po osobi izradili oko 30% predmeta manje, u odnosu na dosadašnji tempo godišnje izrade!

I još joj ostaje 290 predmeta. Ti predmeti neće biti riješeni ni za narednih 20 godina jer se djelomično radi o stambenim i gospodarskim građevinama čijom procjenom vrijednosti dobar dio vlasnika neće biti zadovoljan. Presude će zbog žalbi vlasnika morati donositi Općinski sud u Karlovcu, u prvostupanjskom postupku, a u drugom postupku Županijski sud u Karlovcu.
Dok i posljednji predmet ne bude bio riješen, prama Zakonu o gradnji (NN 153/13) i člancima 106., 108. i 109., građevinsku dozvolu nije moguće izdati!

Hoće li političari u ovom slučaju respektirati hrvatsko zakonodavstvo? To im inače nije običaj. Ili će respektirati zakonodavstvo NDH pod parolom „Za dom spremni“, ili pak ono iz FNRJ – i to jednostavno nacionalizirati.

Neka ta rješenja zbog brzine izrade budu pod patronatom investitora – Hrvatskih voda, kao pravne osobe”- navodi se u reagiranju.