Aktualno Županija

Na vrhu popisa od 1.146 HDZ-ovih donatora opet karlovačka tvrtka – Lana Karlovačka tiskara dala maksimalnih 200 tisuća kuna

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je u prošloj godini uprihodovala nešto više od 50 milijuna kuna, od donatora je dobila 4,6 milijuna, manje nego godinu prije, a od članarina 6,8 milijuna kuna, što je više nego godinu prije, pokazuje financijski izvještaj stranke za 2017. koju je stranka zaključila s viškom prihoda od 6,5 milijuna kuna.

Stranka se pohvalila da je odgovornim poslovanjem i povećanjem prihoda pod novim vodstvom vratila sve naslijeđene pozajmice, podmirila manjak iz proteklih godina te u cijelosti stabilizirala financijsko stanje, a sve obveze po kreditima vratit će do kraja lipnja ove godine.

Od donatora manje, od članarina više

U odnosu na godinu prije, HDZ je od donatora dobio 3,6 milijuna kuna manje, dok je od članarina prikupio 900 tisuća kuna više. Lana – Karlovačka tiskara vlasnika Nikole Hanžela s doniranih 200 tisuća kuna, što je maksimalno dozvoljen iznos za pravnu osobu, na vrhu je popisa od čak 1.146 HDZ-ovih donatora. Ovo nije prvi put, Hanžel je već duži niz godina jedain od zdašnijih donatora HDZ-a koji uplaćuje maksimalni iznos. Još je šire ruke bio u 2016. kad je, podsjetimo, preko svoje dvije tvrtke – Lana Commerce i Karlovačke tiskare HDZ donirao s ukupno 360 tisuća kuna.

Po 100 tisuća kuna jednokratno stranci su uplatile tvrtke Tekol-Teri inženjering iz Rijeke i Istra D.M.C. Iz Umaga, koja je isti iznos uplatila i Istarskom demokratskom saboru (IDS).

Široke ruke prema HDZ-u bile su i dubrovačke tvrtke Pemo i Pemo Centar, koje su na stranački račun uplatile po 50 tisuća, pa opet po 30 tisuća kuna. Po 20 tisuća kuna u pet navrata, dakle ukupno sto tisuća kuna, HDZ-u je donirala tvrka DIR – Drvna industrija Rubinić iz Jastrebarskog, požeška Presoflexgradnja 70 tisuća, pa opet deset tisuća kuna, zagrebački Oštrc 70 tisuća kuna.

I đurđevačka tvrtka Bistra uplatila je 50 tisuća, pa opet 30 tisuća kuna, dvije tvrtke iz Kostrene, Inmel i Kvarner servisi, po 40, odnosno 35 tisuća kuna.

Da HDZ ima donatore iz svih dijelova države potvrđuje i to što su na popisu donatora i varaždinski Trajectus (60 tisuća), dubrovački Medius (40 tisuća), čazmanske Poljoprivreda i Bovis poljoprivreda (donirale po 30 tisuća i 20 tisuća kuna), bjelovarska tvrtka Kudumija Trade (41 tisuća kuna), Poljoprvredna zadruga Zrno iz Grubišnog Polja (20 tisuća kuna), itd.

Premijer Plenković donirao 15 tisuća kuna

Na popisu donatora su i brojne manje i više poznate osobe. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci je donirao 15 tisuća kuna, predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković 10 tisuća kuna, koliko su joj donirali i saborski zastupnici Petar Škorić, Josip Đakić, Ivan Ćelić.

Šef HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić donirao je pet tisuća kuna, zastupnica Grozdana Perić četiri tisuće kuna, ministrica demografije Nada Murganić 1.800 kuna, zastupnica Vesna Bedeković 500 kuna, itd.

Viškom od 6,5 milijuna kuna stranka je pokrila manjak od 3,2 milijuna kuna iz prethodnih godina, pa joj višak raspoloživ u sljedećem razdoblju iznosi 3,4 milijuna kuna. HDZ je lani imao 74 zaposlenika, dva manje nego 2016. i sedam manje nego u 2015. godini.

Noćas u ponoć istječe rok do kojega sve političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti financijski izvještaj za prošlu godinu.(KAportal.hr)