Aktualno Županija

Zbog mogućih poplava donešena odluka – kreće postavljanje privremenih montažnih barijera na Logorištu, Mostanju i Maloj Švarči

– Obzirom na velike količine snijega na području Like i Gorskog Kotara trebamo svi biti oprezni, ali sadašnje prognoze ukazuju da ipak neće doći do naglog, nego usporenijeg zatopljenja koje ne bi trebalo izazvati veliko i naglo topljenje snijega. I prognoze ne govore da će u sljedećih desetak dana biti više od 30-ak milimetara oborina, što bi isto trebalo pomoći da ne dođe do nadograđivanja palih oborina od snijega i kiše. Ipak, trebamo podići razinu naše ukupne spremnosti na nadolazeće situacije i dogovorili smo da na području Karlovca, prije svega naselja Logorište, Mostanje i Mala Švarča uspostavimo privremeni sustav obrane od poplava putem takozvanih box-barijera, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, nakon sastanka karlovačkog Stožera civilne zaštite.

Dodao je kako se na teren kreće od sutra, a osim u Karlovcu, montažne barijere bit će postavljene i u Ogulinu.

– I zapravo ćemo pokušati uspostaviti privremeni sustav obrane od poplava kako neke nove velike kiše i proljetno otapanje snijega ne bi bitnije zaprijetili tim područjima u gradu Karlovcu. Pri tom ćemo zamoliti Grad i građane da nam privremeno ustupe svoja zemljišta kako bismo mogli uspostaviti privremeni sustav obrane od poplava, poručio je Đuroković.

Planirano je postavljanje između 5 i 6 kilometara privremenih barijera na području Karlovca, a pretpostavlja se da će sve, ovisno o vremenskim uvjetima trajati od 10 do 30 dana.

– Na taj način ostavit ćemo ih trajno u iduću godinu ili dvije, ne uklanjati ih, kako bismo mirno radili nasipe na području Logorišta i drugih dijelova, a istovremeno omogućili sigurnost građanima tih područja, naglasio je Đuroković.

Gradonačelnik Damir Mandić poručio je da ova mjera ostaje privremena, te da Karlovac i dalje inzistira da se sustav obrane od poplave riješi na području cijeloga grada i to u osam zacrtanih točaka.

– Nadati nam se da će se ovaj snijeg ipak otapati polako i da neće doći do velikih poplava, ali ono što je u našoj moći spremni smo odraditi što kvalitetnije kako bismo zaštitili sve ljude i imovinu, izjavio je Mandić.

Župan Damir Jelić najavio je da će otkup zemljišta, potrebnog za cjeloviti sustav obrane od poplava, u Karlovcu biti rađen po ogulinskom modelu.

– Izgleda da nam malo i prognoza ide na ruku, ali hrpa je problema pred nama koje još rješavamo. Vesele nove inicijative Hrvatskih voda i na njima se zahvaljujem. Ono što će se u Karlovcu početi odrađivati sutra, inzistirao sam da u isto vrijeme krene i u Ogulinu. Danas smo nas trojica dogovorili da se ogulinski model otkupa zemljišta precrta u Karlovac. Ići ćemo sa šest ekipa pravnika: županijskom, koja se kroz par mjeseci seli u Grad Karlovac, gradskih ekipa i ustanova, Grada Karlovca, Hrvatskih voda, privatne advokature i pravnici i upravni pravnici, najveći dio s “burze”. Idemo s dvije vrste mjera: dugoročnim i kratkoročnim, napomenuo je Jelić.(KAportal)