Aktualno Županija

Na Logorištu se postavlja jedinstven sustav obrane od poplava

Pet kilometara box-barijera branit će tri naselja od Korane i Mrežnice

Karlovac se od poplava brani jedinstvenim box barijerama, žičanim elementima koji se pune pijeskom, čije je postavljenje započelo danas u naselju Logorište. Ne samo za Karlovac, već i za hrvatska iskustva ovo je jedinstven i do sada neprimjenjivan način obrane od visokih vodostaja, kazao je to Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda. U naseljima Logorište, Mostanje i Mala Švarča u narednih 15 do 30 dana izgradit će čak pet kilometara nasipa, na sličan način će se spašavati Ogulin, a potom i naselja uz obale Kupe.

Voda dolazi iza leđa

Direktor Zoran Đuroković i ministar Tomislav Ćorić.
– Donijeli smo odluku da to po prvi puta primjenimo na ovom području jer su stradanja velika posljednjih godina i štete su bile iznimno visoke. Uvjeren sam da ćemo uspostavom ovog privremenog sustava zaštiti te ljude i bez bojazni dočekati neke nove kiše u sljedećm razdoblju. Za sada je situacija relativno dobra, jer prognoze govore da će se snijeg otapati nešto sporije – rekao je direktor Đuroković, napominjući kako se isto radi i u Ogulinu, iako je tamo situacija kudikamo složenija zbog krškog terena, pa voda dolazi iza leđa putem ponora, no doskočit će joj pumpama.

Radove je obišao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je kazao da ideja da se ovom problemu pristupi na sustavan način postoji od prošlogodišnjih poplava.

– Učinit ćemo sve da u narednom razdoblju spriječimo štete koje su se tu događale godinama. Ovo nije trajno riješenje i to valja imati na umu, na tome radimo. Vjerujem da će ovaj sustav biti dovoljan da spriječi značajnije štete u razdoblju koje dolazi. Na isti način ćemo pristupiti kupskom području, kao i u Ogulinu, a cilj nam je obraniti svaku kuću koju možemo obraniti. Prioritet ove Vlade i Ministarstva je izgradnja pravog sustva obrane od poplava, aktivnosti koje smo poduzeli u zadnjih osam mjeseci daju mi za pravo reći da se od suatava trajne obrane neće odustati i da ćemo učiiti sve da on bude izgrađen u što je moguće kraćem roku – rekao je ministar Ćorić.

Koransko-mrežnička inicijativa

Župan Damir Jelić kaže da “branimo nešto što je trebalo još davno prije braniti”.
– Konačno su nas čuli, kad premijer dođe na poplavu u Ogulin, a ministar Ćorić jedini sjedne s nama u čamac, onda se vidi da ti ljudi imaju senzibilitet prema potopljenima – kazao je župan Jelić.

Gradonačelnik Damir Mandić pozdravio je “koransko-mrežničku” inicijativu, rekavši da je već kao zapovijednik Stožera izdao već jednu zapovijed da se po istom principu izvide sve mogućnosti koje se tiču kupksog dijela, a narednih dana će se vidjeti je li ovako nešto moguće odraditi i tamo.

Gdje ste bili prije pet godina?

– Cilj nam je cjelokupni sustav obrane od poplave. Pozivam sve stanovnike Male Švarče, Logorišta, Mostanja i Turnja da nam budu na raspolaganju, mi smo na raspolaganju njima – rekao je Mandić.

Neki mještani Logorišta skeptični su u učinkovitost ovog sustava, a neki pitaju zašto se na isti način nije postupalo prije pet godina, kada su počele njihove muke s poplavama. Ovaj sustav ima rok trajanja od dvije godine, a vjerojatnije je da će poslužiti i duže, nego da će do tada biti izgrađen trajni sustav. (kaportal.hr)