Aktualno Županija

Hrvatska na izvozu oružja u 2017. zaradila 1,5 milijardi kuna

Najveći izvoznik karlovački HS produkt, a kupac Sjedinjene Američke Države

Prema neslužbenim procjenama, prošle je godine iz Hrvatske izvezeno oružje vrijedno 1,5 milijardi kuna. Iako smo prije 7 godina izvozili dvostruko manje oružja, izvoz raste oko 20-37 posto godišnje, piše Večernji list.

Najviše izvozimo pištolje, i to u SAD, a iako je potražnja za njima pala, drugi su proizvodi popravili rezultat. Traže se naše puške, bacači granata, snajperi.

Kako navodi Večernji, glavni hrvatski izvozni proizvodi u domeni oružja i dalje pištolji karlovačkog HS Produkta, a oni u pravilu čine više od polovice vrijednosti ukupnog hrvatskog izvoza oružja, svaki poremećaj na tom dijelu tržišta mora se osjetiti na ukupnim rezultatima. Stručnjaci kažu da je 2016., kada su Karlovčani u SAD-u prodali oko 575.000 pištolja (RH drži 3. mjesto), bila rekordna jer je američka javnost u to vrijeme smatrala da će bivši predsjednik Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, pa su Amerikanci doslovce pohrlili u trgovine oružja.

Dolaskom predsjednika Trumpa situacija se stabilizirala, tako da je pad potražnje u SAD-u primjetan i iznosi oko 20%. HS je u SAD-u zaradio manje nego godinu prije, no nadoknadio je te brojke pojačanim plasmanom u svijet svoga drugog strateškog proizvoda, jurišne puške VHS 2. Kako je riječ o skupljem proizvodu, izvozom primjerice 10.000 jurišnih pušaka ostvaruje se zarada jednaka plasmanu 75.000 pištolja, navodi Večernji. (kaportal.hr)