Aktualno Županija

U 2018. više novca stiže za male i srednje poduzetnike, od Grada ali i fondova

interes velik, Gospodarski sat napunio vijećnicu

Grad Karlovac je u 2018. godini namijenio još više sredstava za potpore poduzetnicima, a želja nam je da potaknemo nova zapošljavanja, novu proizvodnju, kazala je Snježana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove koja je danas, zajedno s gradonačelnikom Damirom Mandićem bila domaćin još jednog Gospodarskog sata u karlovačkoj gradskoj vijećnici.

Ovo, sad već tradicionalno, okupljanje poduzetnika ima za namjeru upoznati ih s mogućnostima prijave njihovih poslovnih projekata za sufinanciranje pa nije začudio velik interes i pun
a gradska vijećnica. S velikom pozornosti karlovački su poduzetnici saslušali izlaganja predstavnika HBOR-a, EBRD-a HAMAG – BICRO-a te konzultantske tvrtke iz Karlovca, Projektne vizije d.o.o.

– Ove je godine Grad Karlovac izdvojio milijun i 540 tisuća kuna za potpore poduzetnicima, od čega je 1,2 milijuna namijenjeno za poslovne ideje i razvoj. Prioriet su proizvodnja i nova radna mjesta, no dosta je sredstava osigurano i za edukaciju, sjamove, usluge konzlutanata.

Gospodarski sat tradicionalno održavamo, namijenjen je poduzetnicima i naša je intencija reći svima koji su zainteresirani za gradske potpore kakva je bila realizacija prije i što nas očekuje u 2018. 1. ožujka objavljen natječaj za potpore trošiti će se do 15.11. krajnji rok za prijavu, povećali iznos, iznosi 1,54 milijuna kuna, 1,2 namijenjeno poduzetnicima za poslovne ideje i razvoj. želja nam je nova zapošljavanja, nova proizvodnja, IT sektor, građevinarstvo, proizvođačke djelatnosti, no dosta sredstava osigurano i za edukaciju, promociju, sajmove i usluge konzultanata. Novca je više i vjerujemo da će i realizacija biti uspješna kao i do sada, dodala je pročelnica Turalija.

Po riječima gradonačelnika Mandića, poslovna ideja Grada je otvoriti se što više zainteresiranim sektorima i skupinama u društvu s kojima gradska uprava radi, posebno poduzetnicima.

– Nama je bitno da komunikacija s onima koji mogu nekoga zaposliti ili koji zapošljavaju sami sebe, bude što kvalitetnija, da čak i oni nas oblikuju na razini tih mjera i programa. Došli smo do trenutka da moramo promišljati razvojno, ne samo na rok za godinu dana nego i puno dulje i tu će privatnici imati posebno mjesto, rekao je Mandić.

Dosad se, dodaje, novac iz EU fondova uglavnom ulagao u projekte komunalne infrastrukture, kanalizaciju i slično, što je preduvjet razvoja, ali nije pravi razvoj.

– 2018. godina će što se tiče potpora fondova EU biti usmjerena na privatni sektor i poduzetnike. Tu ste i vi da nam dajete upute i prijedloge, a sve što treba i mi možemo prilagoditi, kaže Mandić koji se osvrnuo i na obrazovanje, odnosno na činjenicu da djeca iz škola izlaze sa zvanjima i zanimanjima koja više nisu, ili su manje potrebna na tržštu rada.

– Kao Grad smo poslali Karlovačkoj županiji svoja razmišljanja i stavove i mislim da tu, bez imalo patetike i dramatike, moramo raditi dramatične promjene, rezove čiji će se rezultati vidjeti možda za pet godina. Moramo biti prilagodljivi i gibljivi da programi srednje škole budu zapošljivi, kao i oni Veleučilišta, zaključio je Mandić. (kaportal.hr)