Aktualno Županija

EU projektom Tehnička škola i Čistoća socijalno zanemarenim skupinama nastoje povećati šanse za zapošljavanje

– Kao škola smo na dispoziciji da upisujemo u ova zanimanja, da im budu atraktivna, da se učenici vide u njima, završavaju ih i budu spremni za tržište rada. Naša ciljana skupina su Romi, ali i svi ostali koji se ne vide, koji su socijalno zanemareni na neki način, svjesno, nesvjesno, kako god… Nema ih možda na Zavodu za zapošljavanje, nemaju digitalni identitet, na društvenim mrežama, pitanje je da li imaju mobitele i kako komuniciraju itd. Smisao je da se to potakne, da se socijalne skupine umreže kako bi bile konkurentne, da budu vidljive poslodavcu i dostupne na tržištu rada, kazao je Ivan Janković, ravnatelj Tehničke škole na današnjem 8. otvorenom danu Netme In.

Riječ je o europskom projektu, čiji su nositelji Tehnička škola i Čistoća Karlovac, a partneri im Županija, Grad, Zavod za zapošljavanje, Turistička zajednica, Karla i POUKA. Započet je prije 2,5 godine sa ciljem stvaranje digitalnog identiteta radi lakšeg zapošljavanja i vidljivosti sustavu marginaliziranih skupina, vrijedan ukupno 400.000 eura, od kojih se po 22.000 eura odnosi na Čistoću i Tehničku školu, a završit će u lipnju. Inače, Čistoća je jedina tvrtka u Hrvatskoj i jedina komunalna tvrtka u Europi koja sudjeluje u Erasmus + programu.

Današnji sudionici Otvorenog dana imat će priliku i uživati u revijalnim utakmicama ekipe domaćina i reprezentacije Roma, predvođene Totijem Dedićem, a prije toga i razgledati električni automobil koji su učenici i nastavnici ove škole sami napravili, prepravivši stari Uno.

– To bi mogao biti proizvod vrlo interesantan bilo kojoj skupini u društvu. Mi smo ga sami proizveli, a ako smo mogli mi, mogu i svi ostali, kazao je Janković.(KAportal)