Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Uzalud smo krečili?

Želite li imati kvalitetnog poduzetnika, obrtnika ili radnika, morate ga odgojiti; u moralnom i stručnom smislu, te da bude marljiv. Da ja ne bih bio ocijenjen kao filozof, političar ili ekonomist, reći ću vam da sam do 1991. godine 21 bio građevinski operativac, a od tada do umirovljenja 20 sam godina bio državni birokrat. Biti birokrat ili profesionalni političar bez desetak godina operative, taj neće apsorbirati nimalo empatije prema svojoj okolini i treba ga poslati pet godina na prisilni rad, makar gulio krumpir ili bio terapeut u staračkom domu, svejedno je. Shvatit će da bez rada za opće dobro ne može shvatiti život – nikako. A svaki rad koji stvara dohodak, ili ga dopunjuje, rad je za opće dobro.

Shvatite ovo kao nastavak prošle kolumne o neraspoređenim, zapravo neiskorištenim novčanim sredstvima s naslova pomoći Grada Ogulina za potporu poljoprivrede, ostalih obrta i, poduzetnišva uopće. Odaziv na tu temu prošloga tjedna preko Ogportala bio je jadan, pa se prepostavlja da je u gospodarstvu Ogulina sve pod kontrolom. Da je sve u redu.

Zato bih htio dodati malo detalja iz nastupa ravnateljice Tehničke i obrtničke škole Ogulin i zamjenika gradonačelnika Ogulina, da bi one koji nisu slušali taj predmet uživo, ili preko radija, malo potakao da u ovoj sveopćoj krizi iskoriste poticajnu priliku ili da budu izigrani.  Kad se čitaju službene stranice Grada Ogulina o Obrtničkoj i tehničkoj školi, onda postoje velike razlike između službenih stranica i izvještaja ravnateljice Zrinke Ceranić Jurković oko broja odjeljenja i broja učenika utvrđenih u razgovoru s obrtnicima. Bilo kako bilo, ravnateljica moli registrirane obrtnike i poduzetnike na suradnju oko potrebe učenika po broju i struci, da bi mogli organizirati odjeljenja, a poslodavci nakon školovanja zaposliti kao kompetentne radnike u općem i stručnom znanju. Naravno da poslije završnog razreda mora proći izvjesno vrijeme da se školovane majstorice i majstori priviknu na nove uvjete rada i usavrše struku i ponašanje.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja odabrao je pojasniti da je u 2017. godini u Gradu bilo osigurano 305.000 kn za potporu privrednicima, a iskorišteno je svega oko 50 posto!? Za ovu godinu 2018. taj iznos je još i povećan na 465 tisuća kuna. Zbunjujuće? Ova nova sredstva razvrstana su u osam kategorija i to za:

1. otplatu 2 posto kamata na kredite vezane uz poslovanje,

2. sredstva za poticaj žena obrtnica po osnovama nabavke strojeva i troškova uređenja,

3. sve poduzetnike mlađe od 30 godina,

4. mlade početnike koji otvaraju obrt ove godine prvi puta,

5. tradicijska zanimanja prema posebnom pravilniku Grada Ogulina,

6. polaganje majstorskih ispita s garancijom otvaranja obrta,

7. troškove prezentiranja svojih proizvoda i edukacije na raznim stručnim sajmovima i

8. edukaciju korištenja EU fondova koje će organizirati POU Ogulin.

Međutim, stvari za sada izmiču kontroli. Požalila mi se jedna obrtnica da prvi puta otvara obrt te da prema tome zadovoljava više uvjeta propisanih Programom potpore i predočila je u Grad Ogulin račune vrijedne oko 20.000 kuna za nabavu strojeva. Glavni „dispečer“ u Gradu, koji inače nije ni ekonomske, ni pravne struke, uputio ju je da podnese zahtjev za poticaj kao „žena obrtnica“ i u Odluci stoji s datumom 31. 10. 2017.: „… isplatit će se potpora male vrijednosti ……, u iznosu od 3.000 kuna, …., za nabavu strojeva ….“ a da drugi mjesec priloži pravo stanje vrijednosti strojeva. Ona je to učinila u prosincu, ali joj je „dispečer“ rekao da je zakasnila!?

Programom potpore 50 posto sredstava za 2017. godinu nije iskorišteno, a ženi obrtnici isplaćeno 3.000 kuna. Ovaj „dispečer“ nije jedino “trovilo” u upravi Grada, pa je na gradonačelniku zadatak da takve odstrani. Jer inače, – uzalud smo krečili!

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)