Aktualno Županija

Rijeke na vrhuncu vodnog vala, Karlovac obranjen! Mandić: Niti jedna kuća nije poplavljena, ali još smo na oprezu

Karlovačke rijeke Kupa i Korana po svemu su sudeći na vrhuncu vodnog vala. Kupa je u 9 sati kratko stagnirala, no do 10 sati ponovo narasla za jedan centimetar kao i Korana. Korana je sad na 783 centimetra i na snazi je izvanredno stanje, dok su na Kupi vodostaja od 774 centimetra na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Gradonačelnik Damir Mandić danas je potvrdio da su na koransko – mrežničkom branjenom području box barijere  definitivno opravdale svoje postavljanje, kao i vreće koje je Hrvatska vojska, zajedno s vatrogascima, posložila protekla dva dana.

Pumpe neprestano rade

– Ni jedan stambeni objekt na ovom području nije poplavljen. Vidljive su predprocjedne vode koje prolaze ispod box barijera. To je bilo predviđeno, ukalkulirano u ovaj projekt od strane Hrvatskih voda. S njima, našim vatrogascima i domaćim tvrtkama koje su kooperanti Hrvatskih voda ciljanim postavljanjem pumpi, jačih i slabijih, održali su tu vodu da se ne širi. Zaključak je Stožera da Hrvatske vode pojačaju s još pumpi ovaj prostor jer očito će se voda zadržati narednih dana, kaže Mandić te dodao da je Korana u izvanrednom stanju i svi se tako ponašaju, unatoč očekivanju da vodostaj tijekom dana ne bi trebao dramatično rasti.

– Pratimo i poduzimamo mjere u kupskom dijelu, Pokupskoj dolini. U rujnu je Grad zajedno s karlovačkom pameti, vatrogascima postavio zapornicu kod Baumaxa, a ona se ovaj put pokazala stručnim, vrhunskim rješenjem koji je zaštitio ovaj dio od Selca, Orlovca, Gradca. U tom dijelu imamo puno zatvorenih cesta, svjesni smo da nisu prohodne i da su ljudi ograničeni u kretanju, ali ni dolje nemamo niti jednu kuću poplavljenu što nam je u ovom trenutku jako važno, rekao je Mandić.(KAportal)