Danas počinje proljeće

Danas i službeno počinje proljeće. Dakle ove godine neće biti 21. ožujka, kako obično učimo u školama već dan ranije, dvadesetog ožujka i to točno u 17 sati i 15 minuta.

Proljeće na sjevernoj polutki traje dio ožujka (od 21.), travanj, svibanj i dio lipnja (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio rujna, cijeli listopad, studeni i dio prosinca. Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (proljetna ravnodnevica)
Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih “vijesnici proljeća”, zatim rano proljeće razdoblje je kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje je u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća.
U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U antičkoj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

U proljeću ćemo uživati do 21. lipnja u 11 sati i 7 minuta kada će ga “smijeniti” ljeto.

 

 

 

Facebook Comments