Aktualno OG sada Ogulin

General Petar Stipetić ispraćen na vječni počinak

Nakon komemoracije u Domu HV-a Zvonimir, počasni građanin našeg grada, general Petar Stipetić ispraćen je danas na groblju Mirogoj na vječni počinak. Na komemoraciji je istaknuto kako je otišao izniman čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Hrvatske vojske te obrani i uspostavi samostalne i slobodne Republike Hrvatske. “Svoje iskustvo i znanje usmjerio je na stvaranje i izgradnju pobjedničke Hrvatske vojske, a njegov doprinos u Oluji i konačnom oslobađanju domovine bio je golem”, istaknuo je Krstičević.
“I nakon Domovinskog rata general Stipetić i dalje je nastavio davati sebe za Hrvatsku, obnašajući mnoge visoke dužnosti uključujući i onu najvišu – načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a i bila mi je čast biti mu zamjenikom”, poručio je Krstičević. “General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima”, istaknuo je Krstičević dodavši kako njegovom odlukom središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu i mjesto operativnog zapovjedništva od danas nosi ime generala Petra Stipetića.

Našeg  sugrađanina ispratili su rodbina, prijatelji, suborci i Ogulinci koji su na sahranu stigli autobusom u organizaciji gradske uprave, a na sahrani i u počasnoj straži sudjelovala je i delegacija Grada Ogulina. Uz njih, generalu Stipetiću odali su počast i brojni predstavnici društvenog, vojnog i političkog života Hrvatske.

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je 14. ožujka u Zagrebu. Rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja – Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.