Aktualno Županija

Mandić odluku koja je razljutila građane opravdava racionalizacijom troškova

Besplatan odvoz glomaznog otpada ukinut zbog ušteda – Mandić odluku koja je razljutila građane opravdava racionalizacijom troškova

Poplave s kojima se Karlovac borio posljednjih dana u drugi su plan bacile nezadovoljstvo brojnih građana zbog ukidanja besplatnog pojedinačnog odvoza kontejnera za glomazni otpad, no baš bi zbog poplava i vjerojatnog rješavanja upravo takvog otpada stanovnici poplavljenih dijelova grada mogli prvi iskusiti novi Čistoćin model. Po njemu, podsjetimo, besplatan odvoz jednom godišnje Karlovčani više nemaju s kućne adrese, već s nekoliko lokacija po gradskim četvrtima i mjesnim odborima, te, kao i do sad, u reciklažnim dvorištima. Kontejner im, pak, na kućnu adresu stiže ako tu uslugu plate.

Dosadašnji besplatni odvoz s adrese ukinut je zbog – ušteda. Ili, kako to objašnjava gradonačelnik Damir Mandić u odgovoru na naš upit – racionalizacije troškova.

Racionalniji način?

Mandić podsjeća da će novi sustav gospodarenja otpadom za grad Karlovac značiti trošak od blizu 30 milijuna kuna, od kojih se najveći dio očekuje iz EU fondova, no Grad će osigurati 2,5 milijuna kuna, a Čistoća 4,8 milijuna.

– Tim se sredstvima planiraju nabaviti novi spremnici za otpad, izgraditi još jedno reciklažno dvorište, sortirnica, te nabava dodatnih vozila i opreme. Želja nam je i cilj da građani te troškove „izgradnje“ infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u što je manjoj mogućoj mjeri osjete u okviru cijene usluga Čistoće, piše nam Mandić.

Dodaje da građani imaju mogućnost besplatnog odvoza glomaznog otpada jednom godišnje, “no po za tvrtku ipak financijski nešto racionalniji način”.

– U Čistoći racionaliziraju troškove na svim razinama, pa je i ovakav način odvoza glomaznog otpada u skladu s tom racionalizacijom. Ovakav način odvoza glomaznog otpada u potpunosti je u suglasnosti sa Zakonom, Uredbom i Odlukom. Po utvrđenim datumima, na više lokacije u pojedinom GČ ili MO bit će postavljeni kontejneri za odvoz glomaznog otpada. Takav način organizacije odvoza glomaznog otpada i ranije se primjenjivao na području grada Karlovca, a po istom ili sličnom principu danas je organiziran i u drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Mandić.

Negativne reakcije

Na naša pitanja kako se u Odluci u jednom članku spominju gradske četvrti i mjesni odbori, a u drugom obračunsko mjesto korisnika, što je po toj istoj odluci adresa nekretnine, te nije li uoči donošenja te odluke na pressici u Uredu gradonačelnika spomenuto da će građani imati mogućnost besplatnog odvoza glomaznog otpada kao i do sad, Mandić nije odgovorio, kao što nije komentirao ni niz, mahom negativnih reakcija, građana, udruga i političara na ovakvu odluku.

Podsjetimo, odluku u kojoj je definiran i ovakav način odvoza glomaznog otpada pod nazivom Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Karlovca, donijelo je Gradsko vijeće krajem siječnja. (kaportal.ht)