Aktualno Županija

Protiv osmero okrivljenika podignuta optužnica zbog ropstva – godinu i pol na imanju u Draganiću s muškarcem postupali kao s vlasništvom

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon završene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, starosti od 23 do 60 godina, zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom. Riječ je o slučaju, podsjetimo, za koji se doznalo u listopadu prošle godine, kada je muškarac kojeg su držali na imanju u Draganiću kao roba pobjegao i završio u bolnici.

Okrivljenici se terete da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. na obiteljskom imanju u Karlovcu zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode zatražili oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva, te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

– Kad je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovom obiteljskom imanju, okrivljenike se tereti da su ga uporabom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjavajući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali.

Pri opisanom postupanju, tereti ih se, učestalo su ga udarali po glavi i tijelu od čega je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma jedanaestog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanju njegove odjeće, šišanju i bojanju kose bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom, navelo je Općinsko državno odvjetnišvo. (KAportal)