Aktualno OG sada Ogulin

Sastanak sa predstavnicima udruga – ponovit će se natječaj

Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović pozivao je sve zainteresirane predstavnike udruga na sastanak koji je održan u velikoj vijećnici Grada Ogulina.
Sastanak je bio vezan za donesenu Odluku o poništenju Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi, te programa udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za grad Ogulin za 2018. godinu.

Naime, od ukupno 55 prijavljenjih projekata, za svega 9 projekata koje je prijavilo  6 udruga,  pristigla je  ispravna i potpuna prijavna dokumentacija. To bi, drugim riječima značilo, da bi samo nekoliko udruga ostvarilo mogućnost dobivanja proračunskog novaca za svoje projekte, dok bi sve ostale udruge ovu godinu ostale bez sredstava. Zbog toga je gradonačelnik Domitrović donio odluku o poništenju natječaja, čijim će skorim ponavljanjem pružiti priliku za popravak svima koji to prvi put nisu dobro odradili. S obzirom na činjenicu da se uvjeti i način prijavljivanja na javni poziv nisu bitno mijenjali u odnosu na prijašnje godine, ostaje pomalo nejasno zbog čega ima tako puno neispravnih prijava i kako su se te prijave ispunjavale proteklih godina.

Predstavnicima udruga koji su ispunili gradsku vijećnicu do posljednjeg mjesta, prvo se obratio gradonačelnik Domitrović, objasnivši im razloge za poništenje natječaja. Domitrović se ujedno ispričao predstavnicima 6 udruga čije su prijave bile uredne, kazavši da shvaća da su oni na neki način pomalo oštećeni, ali obrazlažući to svojom željom i namjerom da ipak što veći broj udruga dobije gradsku potporu za svoje projekte. Nakon gradonačelnika, djelatnica gradske uprave Senka Turković ukazala je gdje su, kod prijava, učinjene pogreške i zašto nisu prošli administrativnu provjeru. Radilo se o prekoračenju maksimalnog mogućeg iznosa, bilo je dosta slučajeva nepotpunih ili netočno ispunjenih obrazaca, nepotpisanih ili neovjerenih dokumenta, netočno zbrojenih troškova ili nekompletne dokumentacije… Kroz prezentaciju se prošlo kroz potrebne obrasce i prisutnima su pružena dodatna objašnjenja na koji način treba sačiniti pravovaljanu prijavu. Navela je i udruge koje su ispravno pripremile dokumentaciju, a to su : Hrvatsko pjevačko društvo Klek, Udruga Oda prijateljstvu, DVD Ogulin, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, Udruga roditelja poginulih branitelja Ogulin i Moto klub Vještice. Na kraju prezentacije predstavnici udruga postavili su i nekoliko pitanja od kojih, zbog osebujnog nastupa, izdvajamo ono Jure Bićanića iz Udruge pripadnika odreda Narodne zaštite.

On je, naime, izvukao malu sjekiricu i rekao kako su on i njegovi kolege iz udruge ’91. godine imali samo to kad su krenuli u obranu Hrvatske. “Hrvatsku smo obranili i sada smo tu gdje jesmo. Sada smo sve manji, sve stariji, sve manje vidimo, sve lošije čujemo i sve manje se razumijemo u sve te papire i obrasce, pa bih zamolio ako nam se u tome može pomoći”.

Gradonaćelnik Domitrović mu je obećao svu moguću savjetodavnu pomoć stručnih službi, dodajući da će ipak prijave morati ispuniti sami članovi, ili potražiti pomoć svoje djece, prijatelja ili nekog tko im je voljan pomoći, s obzirom da bi svaka veća pomoć gradskih službi od savjetodavne bilo pogodovanje i ne bi bilo u skladu sa zakonom.  Kako je na kraju rekao gradonačelnik, javni poziv trebao bi biti ponovljen već polovicom sljedećeg tjedna, a mi podsjećamo da je za programae javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi predviđeno 250. 000 kuna,  a za programe javnih potreba udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  te drugim područjima od interesa za Grad Ogulin, 210.000 kuna.