Aktualno Županija

Nastavljaju se radovi na unutarnjem uređenju Kalifornije, otvorenje postave Muzeja Domovinskog rata do Dana grada 2019.

Muzejski postav u ratom devastiranoj “Kaliforniji” na Turnju prve će posjetitelje dobiti do Dana grada u srpnju 2019. godine. Kalifornija će, kao dio Muzeja Domovinskog rata, biti prva uređena zgrada s tematskim sadržajem, a kako već i izgleda, dakako reprezentativno zdanje i buduća destinacija za tisuće turista koji prolaze kroz Karlovac ali i sve one koji će i namjenski doći u njegov obilazak.

Kako je za KAportal kazala ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, na Turnju se nastavlja graditi, upravo kreće gradnja pristupne ceste i parkirališta, dok će na Gradsko vijeće biti upućena odluka o javnoj nabavi, odnosno natječaju za vitrine.
Svjedočanstvo vremena

Zgrada je “obučena” u staklenu fasadu te je tako zadržala izgled kakav je imala nakon ratnog razaranja, a uz posebnu u rasvjetu bit će još efektnija.

Hrvojka Božić
– Krećemo u postav izložbe, multimedije i sobe branitelja. No sad sve ovisi o financijskom priljevu i dinamici samih radova, no mi u Muzeju vjerujemo da će do iduće godine za Dan grada sve biti uređeno. Kailifornija je izvana ostala onakva kakva je bila na kraju rata, kao svjedočanstvo jednog vremena, a unutra će to biti moderno uređeni muzejski prostor, kazala je ravnateljica Božić. Izložba u Kaliforniji neće biti isključivo o ratnim zbivanjima nego i o životu ljudi u Karlovcu u razdoblju od 1991-1995. Kako su funkcionirale škole, vrtići, održavale su se izložbe i kazališne predstave. Poanta izložbe je, kaže Božić, kako se Karlovac u ratu branio životom, a branili su ga svi, i civili i vojnici.

Podsjetimo, izložba ratne mehanizacije na prostoru Muzeja Domovinskog rata već je duži niz godina puno posjećenija od Gradskog muzeja i Galerije kojima, uz izložbu na Turnju, ova gradska ustanova upravlja. Nakon što zaživi i unutarnja izložba posvećena događajima u Domovinskom ratu, po planu je i uređenje druge zgrade.

– Križanić Turanj je kao drveni čardak izgrađen odmah po završetku Zvijezde i tu je bila predstraža grada. U našim planovima u budućnosti je da se i on uredi kao muzej i u njemu bi se prezentirala ostala vojna povijest, od nastanka Karlovca, Prvi i Drugi svjetski rat, kazala je Hrvojka Božić. (kaportal.hr)