Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin prvi u Karlovačkoj županiji kreće s izgradnjom reciklažnog dvorišta i sortirnice

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja, direktorica Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin Marina Lavrnić i predsjednik Nadzornog odbora spomenute tvrtke Siniša Ljubojević posjetili su grad Prelog kako bi se upoznali s njihovim sustavom za gospodarenje otpadom.

Grad Prelog je u Republici Hrvatskoj najviše učinio na zbrinjavanju otpada, pa je to razlog zašto su primjer drugim gradovima kako treba raditi. Njihovo gradsko komunalno poduzeće PRE-KOM osnovano je 2002 godine od strane Grada Preloga kao jedinog vlasnika društva. Vremenom tvrtka PRE-KOM postaje komunalna tvrtka svih jedinica lokalne samouprave ovog djela Međimurja, a početkom 2018. godine zajedničkom gospodarenju otpadu pridružuje se i Općina Martijanec kao prva JLS iz Varaždinske Županije.

Isto kao naša ogulinska komunalna tvrtka i oni se bave djelatnostima zbrinjavanja otpada, parkiranja, pogrebnih usluga, dimnjačarske službe, te uređenja groblja i javnih površina, samo što navedene usluge vrši za grad Prelog i susjedne općine koje su odlučile, kako bi racionalizirali troškove, imati jednu zajedničku tvrtku koja će za njihove građane obavljati navedene usluge.

U gradu Prelogu i susjednim općinama gdje uslugu vrši tvrtka PRE-KOM otpad se razvrstava na kućnom pragu, a vozila obilaze kućanstva 5 do 6 puta mjesečno. Razvrstava se preko 60% otpada, a cilj im je do 2020. godine razvrstavati preko 70% otpada. Građani plaćaju odvoz ovisno o volumenu kante za miješani komunalni otpad i broju pražnjenja kante. Naplaćuje se samo odvoz miješanog komunalnog otpada (nerazvrstani otpad) dok se papir, plastika, staklo i metalna ambalaža odvozi besplatno. Zato je u interesu građana što više razvrstavati kako bi imali što manje miješanog otpada čiji odvoz se plaća, a samim time i manje račune za odvoz smeća. Cijena odvoza smeća kreće se u rasponu od 50 kn do 250 kn za kućanstva, a ovisi o broju ukućana, veličini kante i broju odvoza. Razvrstani otpad se odvozi na reciklažno dvorište i u sortirnicu gdje se dalje obrađuje i zbrinjava.

Odvoz biorazgradivog otpada se naplaćuje ako građani nemaju svoju kompostište. Osim biorazgradivog otpada iz kućanstava također se odvozi i lišće, grane i grančice nakon rezidbe te trava nakon kosidbe. Sve se odvozi na gradsko postrojenje za obradu biootpada na kojem se od toga proizvodi humus.

U sklopu sustava za gospodarenje otpadom formiran je i Centar za ponovnu uporabu gdje se rabljeni namještaj, knjige, odjeća i ostalo restaurira i prodaje građanima po povoljnim cijenama.

Grad Ogulin je pokrenuo projekt izgradnje vlastitog reciklažnog dvorišta i sortirnice, što znači da će biti prvi u Karlovačkoj županiji koji će imati izgrađene ove objekte. Reciklažno dvorište i sortirnica će biti smješteni na parcelama uz gradski pročistač otpadnih voda. Najveći dio zemljišta već je otkupljen, u tijeku izrada projektne dokumentacije, a nakon što bude dovršena izgradnja objekta će biti prijavljena za sufinanciranje sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.