Aktualno OG sada Ogulin

Naša preporuka za blagdanski stol: šunka u kruhu

Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik uskršnjeg stola u mnogim domovima kontinentalne Hrvatske, pa će tako uz tradicionalne uskršnje pisanice, uz mladi luk i umak od hrena i ove godine sigurno naći svoje mjesto za blagdanskim stolom. Još imate vremena vaše najmilije razveseliti šunkom u kruhu, pa smo se potrudili pronaći recept i pronašli jedan koji nam se čini sasvim u redu.
POTREBNO JE:

1 rolana šunka ili lopatica od 1,2 kg
600 g glatkog brašna
25 g svježeg kvasca (1 kockica)
2 žličice soli
1 žlica šećera
400 ml toplog mlijeka
150 ml ulja
1 jaje za premazivanje
PRIPREMA: Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte šunku u većem loncu tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrijela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška. Nakon toga isključite plamen i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj način će šunka zadržati sočnost. Nakon što se šunka potpuno ohladila, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom. Sada je i trenutak da joj skinete mrežicu ukoliko ima mrežicu. Postoje inače mnogi zapisi o tome koji je najbolji način za kuhanje šunke, pa tako mnogi u vodu u kojoj se kuha šunka dodaju i papar i lovorov list i sl. no ja sam više za vulgaris naturalis opciju koja za ukusnu šunku ne zahtjeva baš ništa od dodataka i začina, te vjerujem da okus šunke ovisi upravo o samoj šunki, odnosno načinu na koji je obrađena i sušena.
Za kruh prije svega u lončiću zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite da kvasac nadođe kojih 10 minuta. Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Nakon što se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte k brašnu i ostalim sastojcima, dolijte i ulje pa umijesite dizano tijesto. Budite spremni na to da kruh morate mijesiti jako i barem 10 minuta jer ćete jedino tako postići to da nakon pečenja bude rahli i podatan. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i nekako je baš glatke strukture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno cca 30-45 minuta.
Ohlađenu i posušenu šunku sada sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom. Ovo je bitno kako bi se šunka lijepo priljubila uz tijesto i kako se nakon pečenja ne bi odvajala od kruha! Šunku koja se nakon pečenja odvoji od kruha teško je rezati i definitivno ne izgleda lijepo i uredno na pladnju.
Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo.
Položite šunku u tijestu u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Šunka u tijestu koja se peče u velikom limu tijekom pečenja se jednostavno raširi po cijelom limu i tada dobijete nekakav nepravilan i ‘raspljoskani’ oblik u sredini kojega se nalazi šunka, a to ne želimo. Površinu tijesta izbockajte štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja. Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Nakon toga se šunka trebala već lijepo zapeći od gore, pa je sada izvadite, pokrijte alu folijom ili poklopcem ukoliko imate poklopac i nastavite peći još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite pokrov pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu, zlaćanu koricu.
Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Šunku poslužite rezanu na šnite uz naravno kuhana jaja, mladi luk i neizostavan hren, ili francusku salatu.
Dobar tek!