Aktualno Županija

Centar na Babinoj gori kod Karlovca proradit će tek u 2022. godini – smeće će se u njega dovoziti i iz Like i Siska

Kako regionalni Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori po svemu sudeći u punom kapacitetu neće proraditi prije 2022. godine, Karlovačka županija je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila da kao prijelazno rješenje, uz odlagališta u Karlovcu i Rakovici, do tada budu otvorena i odlagališta na još dvije lokacije, u Ogulinu i Slunju.

Kako nam je rečeno iz Ureda župana, ova je ideja proizašla s obzirom na teritorijalnu rasprostranjenost županije, ali iz Ministarstva još nije stigao odgovor.

Centar za tri županije

– Konačna odluka biti će donesena na temelju kriterija i uz uvjete koje će utvrditi MZOE. Najavljeni zajednički sastanak na ovu temu u Ministarstvu još nije održan, kažu nam iz Ureda župana. Također, očekuje se i uključivanje Ličko-senjske i Sisačko- moslavačke županije u aktivnosti na pripremi projekta CGO Babina gora, i to uskoro.

– Te dvije županije sudjelovat će u sufinanciranju kapitalnih investicija kao i u sufinanciranju rada trgovačkog društva Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos d.o.o. od trenutka uključivanja, sukladno količinama miješanog komunalnog otpada, prema službenim podacima iz 2015. godine, dodaju u županiji.

Podsjetimo, saga o Centru na Babinoj Gori traje već više od deset godina. Tada je, naime, Županijska skupština ovu lokaciju u okolici Karlovca označila kao mjesto budućeg centra, no realizacija projekta postala je prava “trakavica”jer se rokovi sve više produžuju. Po najnovijiim informacijama, a kako nam kažu u Uredu župana, projekt CGO-a trenutno je u fazi “usklađivanja prethodno izrađene dokumentacije sa Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022. te Odlukom Vlade RH o implementaciji Plana gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj.

Probni rad krajem 2021.

Država je darovala zemljište na kojem će biti izgrađen Centar, a u provedbi je izgradnja pristupne prometnice za koji su sredstva u najvećem dijelu osigurana iz EU fondova.

– Do kraja 2018. godine očekuje se dovršetak usklađenja/izrade potrebne dokumentacije i ishođenje svih potrebnih rješenja i dozvola, priprema dokumentacije o javnoj nabavi za predviđene postupke nabave, odobrenje projektnog prijedloga i dokumentacije o nabavi od strane MZOE te potpisivanje Ugovora o financiranju. Nakon toga slijede postupci javne nabave za nabavljanje usluga, radova i opreme za uspostavu cjelovitog sustava koji podrazumijeva izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori i 4 pretovarne stanice. Prema trenutnim projekcijama početak probnog rada CGO Babina gora očekujemo krajem 2021. godine, kažu nam još u Karlovačkoj županiji. (kaportal.hr)