Aktualno OG sada Ogulin

Prezentacija monitoringa i zaštite spiljskog sustava Đula-Medvedica

U velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice održana je prezentacija monitoringa i zaštite spiljskog sustava Đula – Medvedica. Na prezentaciji su uz predstavnike Grada Ogulina i Hrvatskih voda sudjelovali i predstavnici javne ustanove Natura Viva. Svrha sastanka bila je da se predstavnici spomenute udruge koja se bavi upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije upoznaju s projektom i namjeravanim zahvatima, te da se od njih dobiju savjeti i smjernice u smislu zaštite prirode kako bi se u što kraćem roku ishodovale potrebne suglasnosti i dozvole i anticipirali eventualni problemi vezani uz ishođenje dozvola.

Prezentaciju je održao prof. dr.sc. Dalibor Paar koji je objasnio kako se radi o minimalnom zahvatu koji ne bi narušio vanjsku vizuru kanjona i ponora niti bi ugrozio živa bića u spiljskom sustavu. Uz čišćenje ponora kako bi se n vratio u prirodno stanje bitna komponenta projekta je i monitoring sustava. On bi se provodio tako što bi se na više lokacija u spiljskom sustavu postavili instrumenti koji bi prikupljali podatke. Monitoring je bitan kako bi se dobili podaci o spiljskom sustavu koji je velikim dijelom neistražen. Utvrdilo bi se kojim kanalima voda otječe, koji kanali su začepljeni te ih treba očistiti, kakvo je stanje kanala prije intervencije, a kakvo će biti nakon nje, odnosno kakaa je učinak budućeg čišćenja i drugi znanstveni podaci. Podaci s uređaja bi se trebali redovito očitavati pa je zbog toga stručnjacima potrebno omogućiti jednostavan pristup u ponor. Uz to će, na ključnim mjestima unutar sustava, biti postavljene rešetke koje će zaustavljati naplavine prije nego uđu dublje u prostor, pa je pristup u ponor potreban i kako bi se ove rešetke mogle redovito čistiti i popravljati.

Zamjenik direktora VGO za srednju i donju Savu Gorazd Hafner iz Hrvatskih voda je gradonačelnika i ostale nazočne izvijestio kako se i ostale faze projekta Retencija Ogulin  provode prema planu i u planiranim rokovima.