Aktualno Županija

Inspekcija Ministarstva uprave: Deseci službenika lažirali diplome i svjedodžbe – prisjetimo se karlovačkih “lažnjaka”…

Ministarstvo uprave je od svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zatražilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, odnosno isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

Kako su rezultati inspekcije pokazali, čak 22 državna službenika posao su dobila na temelju falsificirane diplome. Podsjetimo, prije nekoliko godina u Karlovcu je zavladala prava epidemija lažnih diploma, a revizije unutar Grada, Županije i gradskih tvrtki i ustanova pokazale su porazne rezultate kako se do dobrih radnih mjesta i sinekura dolazilo s lažnim diplomama.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je kako se “U najvećem redu radi o nižim službenicima sa srednjom stručnom spremom, to jest o krivotvorenju srednjoškolskih diploma. Jedan manji dio odnosi se na zaposlenika s visokom stručnom spremom”.

Nadzor će se i dalje provoditi, uvjerava Kuščević. U sindikatu državnih službenika i namještenika osuđuju svoje bivše kolege.

“Sigurno da je neprihvatljivo da netko s neadekvatnom stručnom spremom obavlja poslove, odnosno da se kasnijim postupkom utvrdi da je diploma ili svjedodžba falsificirana”, rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika.
Nadalje, kako tvrdi ministar uprave, radi se o raznim prekršajima i falsifikacijama.

“Negdje je izrečen otkaz ugovora o radu, negdje su teške povrede službene dužnosti. Sve su te nepravilnosti prijavljene DORH-u, koji vrši postupke sukladno zakonu”, rekao je ministar Kuščević.”

Podsjetimo se karlovačkih “lažnjaka”:

GRADSKA UPRAVA

Grad Karlovac – 1 svjedodžba

TVRTKE

Čistoća d.o.o. – 11 svjedodžbi

Hrvatski radio Karlovac – 1 diploma

Vodovod i kanalizacija d.o.o. – 3 svjedodžbe

Mladost d.o.o. – 1 svjedodžba

Zelenilo d.o.o. – 2 svjedodžbe

Inkasator d.o.o. – 1 svjedodžba

USTANOVE

Gradsko kazalište „Zorin dom“ – 1 diploma

Dječji vrtić Karlovac – 1 diploma

Javna vatrogasna postrojba – 1 svjedodžba

PRORAČUNSKI KORISNICI

Vatrogasna zajednica – 1 diploma

(kaportal.hr)