Aktualno Županija

Badovinac o obveznoj sterilizaciji/kastraciji pasa i mačaka: Odlukom se zadire u pravo vlasništva

BOJI SE ZA POPULACIJU Badovinac o obveznoj sterilizaciji/kastraciji pasa i mačaka: Odlukom se zadire u pravo vlasništva

Grad Karlovac po uzoru na naprednije gradove propisat će obaveznu sterilizaciju ili kastraciju kućnih ljubimaca, osim u slučaju kada vlasnik ima prijavljen uzgoj pri nadležnom ministarstvu odnosno vlasnik posjeduje potvrdu nadležnog tijela da se pas ili mačka ne mora sterilizirati/kastrirati.

Ova je odluka izazvala polemiku u javnosti, a svoj je komentar dao i bivši vijećnik u Gradskom vijeću i bivši kandidat za gradonačelnika Nikola Badovinac.

Kako kaže ovaj inženjer strojarstva, u samoj ideji bi se složio s prijedlogom da je trajna sterilizacija/kastracija najučinkovitija mjera kontrole, odnosno sprječavanja nekontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka te da bi ova Odluka ubrzavala rješavanje problema napuštenih pasa i mačaka.

– Smatram da nije opravdano propisivati obveznu sterilizaciju/kastraciju svih pasa i mačaka koji nisu registrirani za uzgoj na području Grada Karlovca. Potrebno je uzeti u obzir ispunjavanje svih zakonskih obveza koje se odnose na njihovu identifikaciju i registraciju, osiguravanje prehrane, kvalitete držanja, odnosno provedbu propisanih mjera kontrole i te kontrolu zdravstvenog stanja, piše Badovinac medijima.

Kako dodaje, smatra da je problem napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka primarno povezan s ljudskim aktivnostima te da je u tom smislu nužna promjena u ljudskom ponašanju kako bi kontrola populacije pasa i mačaka mogla biti učinkovita.
– Potrebna je trajna promocija odgovornog vlasništva koja će sigurno znatno pridonijeti smanjenju broja pasa i mačaka lutalica. Smatram da se mjera trajne sterilizacije/kastracije treba propisati kao krajnja mjera, nakon što su prethodno iscrpljene sve moguće mjere za kontrolirano razmnožavanje kućnih ljubimaca, a koje su primarno povezane uz ljudsko ponašanje, navodi Badovinac.

Kaže da treba uzeti u obzir da se mogu dogoditi nesagledive posljedice na populaciju određene vrste kućnih ljubimaca te da se ovom Odlukom zadire u pravo vlasništva pogotovo jer treba imati na umu da je vlasnik sam odgovoran za kontrolu razmnožavanja svog kućnog ljubimca.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti…

– Propisivanje ove mjere trajne sterilizacije/kastracije bez prethodnog pregleda te konzultacije s veterinarom nije stručno opravdana. Nije opravdano propisivati obveznu sterilizaciju/kastraciju svih pasa i mačaka, ne uzimajući u obzir njihovu životnu dob, budući da se kastracijom uklanjaju spolni organi čija je fiziološka uloga proizvodnja spolnih hormona. Ako vam nije jasno što su hormoni i šta točno znače za organizam živog bića, možda je vrijeme da pročitate koju knjigu ili da pitate nekog stručnjaka koji bi vam približio tu tematiku (slučajno postoji povezanost hormona i metaboličkih procesa, oni definiraju tjelesnu građu, utječu na ponašanje i sl.). Škola je čudo i svašta može naučiti.

Dodao bi da je potrebno uzeti u obzir i ekonomsku situaciju u kojoj se dobar dio stanovnika Karlovca nalazi jer će mnogi teško moći izdvojiti novac za sterilizaciju/kastraciju.

Zanima me kada i kako će to biti riješeno i u drugim gradovima i općinama u našoj županiji jer ne bi bilo korektno da je Karlovac jedini koji donosi ovakvu Odluku.

Zaključno, podržavamo sve aktivnosti za uspostavu kontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka i rješavanje problematike napuštenih i izgubljenih životinja, ali želim naglasiti da je primarno ljudsko ponašanje te uvažavanje struke koja mora zaključno odobriti postupak sterilizacije/kastracije.

Ovim putem pozivam sve stanovnike Karlovca da se uključe sa svojim prijedlozima u izradu Odluke o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama, zaključio je Badovinac. (kaportal.hr)