Aktualno OG sada Ogulin

Danas je dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut 2015. godine registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.
I Ogulinci se mogu podičiti, jer  uz ostale hrvatske i europske autohtone proizvode, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Europske unije ima i naš Ogulinski kiseli kupus.
Naime, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić 19. prosinca 2016. godine, uručio je priznanja proizvođačima i udrugama koje su završile postupak zaštite svojih proizvoda u EU sustavu kvalitete, kao i onima koji su u postupku registracije.
Tog dana priznanje kao nositelj oznake izvornosti za doprinos u registraciji proizvoda Ogulinski kiseli kupus, dobila je Udruga proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa.
Priznanje je dobila i Poljoprivredna zadruga Ogulin za sudjelovanje u sustavu kvalitete Europske unije, koja proizvodi sjeme i održava sortu Ogulinac.
Sva dosadašnja, pa tako i aktualno vodstvo Grada Ogulina, prepoznalo je potrebu za očuvanjem autohtone sorte svježeg kupusa Ogulinac, što se iz godine u godinu potiče i financijskim sredstvima kroz gradski program potpora za poljoprivredu.