Aktualno Županija

Umjesto Dobre, Dugorešani će piti izvorsku vodu – započeli radovi na izgradnji bunara dubokog 100 metara

Prema planu koji su prihvatile i financijski podržavaju Hrvatske vode, u Novigradu na Dobri tvrtka „Boroš“ iz Varžadina počela je obavljati radove na iskopu bunara kojim se želi potrošačima osigurati pitka voda iz zatvorenog vodozahvata.

Provest će kemijske analize

– Prema planu koji su prihvatile Hrvatske vode, raspisali smo postupak javne nabave, odbrali izvođača, a to je tvrtka „Boroš“ iz Varaždina čiji djelatnici su otpočeli bušenje i iskopavanje budućeg bunara koji će se nalaziti na dubini do sto metara. Probne bušotine izbušene su također na dubini od 100 metara, a sad će se tijekom narednih mjesec do dva, bušiti i iskopavati do iste dubine, postaviti zaštitna košuljica na tom bunaru i napraviti probna ispitivanja kako bismo dobili stvarne rezultate o količinama vode, a moramo provesti i kemijske analize, jer na probnim bušenjima dobili smo samo informativne podatke – kaže Ivan Klokočki, direktor dugoreškog Komunalnog, dodajući kako bi do kraja ljeta, ako sve bude išlo po planu, trebali biti poznati pouzdani pokazatelji zaliha i kvalitete vode.
U Komunalnom vjeruju da će količine biti zadovoljavajuće, a prema planu onda bi se krenulo i na izgradnju drugog bunara odnosno bušotine, ali to je već plan za iduću godinu. Realizacija ovog projekta puno će značiti za sve potrošače koji se napajaju na području Grada Duge Rese iz Novigrada na Dobri, jer će tada u svojim slavinama umjesto rijeke Dobre imali izvorsku vodu.

Što da u Dobru sleti cisterna?
-Kvalitetu vode konstantno pratimo i ona je dobra, ali otvoreni vodozahvati kao što je naš, uvijek su izloženi potencijalnim zagađenjima, zamućenjima, porastu vodostaja i sličnim problemima. Prije par dana jedan automobil je sletio u rijeku Dobru, a što bi bilo da je pala cisterna. U takvim situacijama Duga Resa bi ostala bez vode, a to se svakako moramo nastojati izbjeći. Zato gradimo ove bunare kako bi građanstvu osigurali kvalitetna izvorišta i dobru opskrbu vodom – objasnio je Ivan Klokočki dodajući kako ove radove financiraju Hrvatske vode u iznosu od dva milijuna kuna, a sufinancirat će ih Grad Duga Resa s 20 posto sredstava. (kaportal.rtl.hr)