Aktualno Magazin

Hoće li u eteru u metropoli treštati Šaban Šaulić i Ceca?

CIJELI ZAGREB BRUJI O NOVOM RADIJU SPECIJALIZIRANOM ZA CAJKE Emitiranje počinje u lipnju:

“Sve ono što ne prolazi na Narodnom” – tako je jedan odličan poznavatelj prilika u domaćem radijskom eteru okarakterizirao glazbeni sadržaj koji bi trebao biti okosnica programa nove zagrebačke radijske postaje Extra FM, namijenjene ljubiteljima narodnjačke glazbe.

O Extra FM-u već se dulje vrijeme šuška u zagrebačkim radijskim kuloarima – dok kruži priča o novom radiju u čijem će eteru navodno carovati cajke i narodnjački hitovi, njegovi vlasnici šute čekajući lipanj, kad bi njihova nova radijska postaja trebala početi s emitiranjem programa na dojučerašnjoj frekvenciji gradskoga radija Laganini FM, koji pak nakon prodaje nije ugašen, nego je nastavio živjeti u obliku digitalnoga radija, piše Slobodna Dalmacija.

Na frekvenciji Laganinija 93,6 i 104,5, čiji se program, kako mu samo ime kaže, zasniva na opuštajućoj, laganoj glazbi (“iz naših zvučnika, bez obzira na to svira li trenutačno novovalni sentiš, francuska šansona ili filmska glazba, dopire toplina, empatija, senzualnost, sve ono što nam nedostaje jer smatramo da je nepovratno iščeznulo iz naših života…”, kažu na toj radijskoj postaji), Zagrepčani bi tijekom lipnja iz sjedišta Extra FM-a, sa zagrebačke adrese Većeslava Holjevca 29, trebali čuti potpuno drugačiji glazbeni program.

 Njegovim vlasnicima prije početka emitiranja izmijenjenog programskog sadržaja valja još dobiti suglasnost Vijeća za elektroničke medije – cijela stvar još je u postupku i mogla bi potrajati dva tjedna, zbog čega na Extra FM-u, ne želeći ništa prejudicirati, ne žele zucnuti ni riječ o programskom konceptu, premda je njegov studio već završen.

– Agencija za elektroničke medije zaprimila je zahtjev za promjenom programske osnove nakladnika Extra FM d.o.o., o kojemu će se raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća. Stoga ćemo podrobnije odgovoriti na vaš upit nakon što Vijeće za elektroničke medije donese odluku – kratko su, na upit Slobodne Dalmacije, odgovorili iz Agencije za elektroničke medije, ali odbili su detaljizirati što stoji u zahtjevu. Dok kuloari bruje o folku u eteru u hrvatskoj metropoli (zagrebački klubovi njime su odavno premreženi, a interes publike ne jenjava), u krugovima bliskim radijskoj grupaciji koju tvore Antena Zagreb, Narodni radio, Enter i Gold FM (dio spomenute medijske obitelji na istoj adresi gdje je i Extra FM), govori se kako će u programu novog zagrebačkog radija put biti otvoren za izvođače poput Željka JoksimovićaSergeja ĆetkovićaNede Ukraden i sličnih, pa čak i za pojedine pjesme ovdašnjih pjevačica Maje Šuput ili Lidije Bačić koje nisu mogli “progutati” glazbeni urednici s Narodnoga radija zbog njihova istočnjačkoga melosa.

Hoće li urednici Extra FM-a slijediti aktualni primjer splitskoga Jadranskog radija, na kojemu slušatelji u večernjim satima posljednjih mjeseci mogu uživati u žanrovski “miksanim” hitovima izvođača poput Saše MatićaŠabana ŠaulićaSeke AleksićSvetlane Ražnatović Cece… (želje publike na splitskom su radiju, objasnili su, zapovijed), tek ostaje vidjeti.

– Otkako puštamo istočnu zabavnu glazbu, slušanost nam je skočila 100 posto. Dobili smo i nove oglašivače, premda smo još u začetku cijele priče – rekli su prije koji mjesec na Jadranskom tumačeći razloge svoje nove programske politike. Nema nimalo sumnje ni kako su se vlasnici Extra FM-a poveli za njima.

Riječ je, uostalom, o ljudima koji su niz godina u radijskome biznisu – Davoru Gavraniću i Ivanu Juriću Kaćuniću, dvojcu koji se već dugo povezuje s nekima od najjačih tvrtki za proizvodnju i emitiranje radijskoga programa u Hrvatskoj. Davor Gavranić osnovao je tvrtku nazvanu imenom Extra FM radija, a Ivan Jurić Kaćunić bio je njezin direktor sve do prije koji dan, dok ga na istom rukovodećem mjestu nije zamijenio Antonio Luka Radanović. (jutarnji.hr)