Aktualno OG sada Ogulin

Cijena parkirališne karte u Ogulinu znatno viša nego u Karlovcu!

Jučer smo prenijeli članak s Radio Ogulina o novom Pravilniku, kojim Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin pruža mogućnost kupnje pretplatne parkirališne karte na javnim parkiralištima na području Grada Ogulina. Pravo na pretplatnu parkirališnu kartu ima pravna ili fizička osoba, tj. vlasnik vozila koji podnese zahtjev Stambenom za izdavanje pretplatne parkirališne karte, te ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što se dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Za izdavanje pretplatne parkirališne karte, ovisno o trajanju njene valjanosti, Stambeno komunalnom gospodarstvu plaća se naknada u iznosu:
– za mjesecnu pretplatnu parkirališnu kartu – 300,00 kuna;
– za polugodišnju pretplatnu parkirališnu kartu -1.500,00 kuna, te
– za godišnju pretplatnu parkirališnu kartu – 3.000,00 kuna.

Već na prvi pogled ovi “okrugli” iznosi izgledaju nam poprilično visoki. Naime, građani koji su prisiljeni parkirati svoj automobil s kojim dolaze na posao, morat će iz svoje skromne, ogulinske plaće, izdvojiti pozamašnih 300 kuna mjesečno za parkiranje, ili ako se odluče na godišnju kartu, onda vrlo osjetnih 3.000 kuna. Dojma smo, da takvi iznosi ne govore u prilog socijalnoj osjetljivosti. U slučaju da se poslodavac prihvati pokrića  troškova parkiranja za svoje zaposlenike, onda poslodavca sa, na primjer, 5 zaposlenika, očekuje ne baš mali iznos od 15.000 kuna za godišnje karte. Dakle, te cijene ne odlikuje ni gospodarska osjetljivost. Nije nam baš jasno zbog čega je mjesečna karta za nekoga tko parkira dok je na radnom mjestu, čak 5 puta skuplja od one za stanare, koje iznosi 60 kuna mjesečno. I stanari, kao i zaposlenici, jednako su prisiljeni koristiti uslugu parkiranja, a i  cijena održavanja parkirnog mjesta za stanare zapravo je ista cijeni mjesta gdje parkira neki drugi građanin. Pa, zbog čega je onda razlika čak pet puta?!

Odlučili smo pogledati kako je drugdje i zavirili u županijsko nam središte, Karlovac.  Zvijezda je svojevrsni Karlovački centar grada, to je nulta zona i tu se nalazi gradska uprava. Tu je mjesečna cijena parkiranja za fizičke osobe 120 kuna! A godišnja karta stoji 1.200 kuna, dakle 100 kuna za mjesec. U prvoj zoni cijena mjesečne karte za fizičke osobe je 180 kuna, a godišnje 1.800 kuna, dakle 150 po mjesecu! I stanarske karte su puno jeftinije nego u Ogulinu i cijena one mjesečne iznosi 45 kuna, ili 450 godišnje, dok  je  u Ogulinu cijena 6 mjesečna i koštat će vas  720 za cijelu godinu, odnosno morate kupiti dvije polugodišnje, jer godišnje nema u ponudi!

Uz sve to valja napomenuti da su cijene sata parkiranja u Karlovcu, ovisno o zoni, 5 i 6 kuna po satu, te da se parkiranje naplaćuje do 19 sati, dakle dulje nego u Ogulinu. Čak i uz sve to, oni imaju puno povoljnije  cijene pretplatničkih karata.

Mjesečna karta za parkiranje Karlovac, Zvijezda 120 kn mjesec, ili za godišnju 1.200 kn.

Mjesečna karta za parkiranje Karlovac, ostale zone 180 kuna mjesec, ili za godišnju 1800 kuna.

Mjesečna karta za parkiranje Ogulin 300 kn, ili za godišnju 3.000 kn.

Cijena za stanare u Ogulinu mjesečna 60 kn, tromjesečna 180 kuna, polugodišnja 360 kuna, godišnje nema.

Cijena za stanare u Karlovcu, mjesečna 45 kuna, godišnja 450 kuna.

Dugo smo čekali da ova gradska tvrtka ponudi pretplatničke parkirne karte i to je svakako za pozdraviti. No, očekivali smo da će uvođenje tih karata građanima i tvrtkama omogućiti povoljnije cijene parkiranja, a ne da će poslužiti za prevladavanje financijskih dubioza ove usluge SKG-a Ogulin. I to naravno, opet na račun građana.