Aktualno OG sada Ogulin

Stop nasilju nad slijepim i slabovidnim osobama!

Slijepe i slabovidne osobe izložene su različitim oblicima diskriminacije i nasilja, a specifičnost njihova oštećenja dodatno im otežava samozaštitu i dovoljno dobro zauzimanje za sebe.
Nasilje nad osobama s invaliditetom vrlo je složen problem koji zahtijeva sustavna istraživanja na svim razinama i pažnju cjelokupne društvene zajednice. Pozornost treba usmjeriti na kontinuirano informiranje i unapređenje znanja o osobitostima funkcioniranja osoba s invaliditetom – za ovu prigodu slijepih i slabovidnih osoba, uz stalan proces učenja i destigmatizacije. Pri tome osobito mjesto ima uloga policije, jer iz primjera i opisa iskustava vidimo da se slijepe i slabovidne osobe susreću s iznudama, prijevarama, asocijalnim ponašanjem, manjkom jednakopravnosti i slično.

Zato je važno stvoriti kvalitetan odnos povjerenja, podrške i suradnje policije i osoba s invaliditetom, te poticati educiranost kako bi se ojačali kapaciteti za prepoznavanje i samoobranu od svih oblika diskriminacije i nasilja. U borbi protiv nasilja nad osobama s invaliditetom treba senzibilizirati javnost, djelovati na prepoznavanju rizičnih čimbenika, te prihvatiti invaliditet kao obilježje koje samo po sebi može u znatnoj mjeri činiti osobu ranjivom.

Udruga slijepih Ogulin dobivenim sredstvima EU želi povećati socijalnu uključenost, te unaprijediti kvalitetu života slijepim osobama putem pružanja usluga videćeg pratitelja.
Vrijednost projekta iznosi 465.120,00 kn, a sufinanciranje od strane Eu također iznosi 465.120,00 kn.
Trajanje projekta: 27.11.2017.-27.11.2019.
Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu www.strukturnifondovi.hr.