Aktualno OG sada Ogulin

Sjećanje na Ivicu Račana-cvijeće položili i Ogulinci

SDP je u nedjelju prijepodne polaganjem vijenaca i cvijeća na grob na Mirogoju obilježio jedanaestu obljetnicu smrti prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i hrvatskog premijera od 2000. do 2003.Članova Predsjedništva SDP-a na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, saborski zastupnici i predstavnici županijskih organizacija SDP-a krenuli su ispred mrtvačnice na Mirogoju u koloni prema Račanovu grobu, gdje su položili cvijeće. Među SDP-ovcima su bili i predstavnici Gradske organizacije SDP-a Ogulina, predsjednik Dalibor Domitrović, tajnik Zlatko Mrvoš i član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske Ivan Vuković.

Ivica Račan umro je 29. travnja 2007. u zagrebačkom KBC-u Zagreb nakon što se zbog teške bolesti povukao iz političkog života.

U prigodnoj izjavi predsjednik SDP-a Davor Bernardić je naglasio kako skromno obilježavaju godišnjicu smrti Ivice Račana, koji ih je, tvrdi, naučio, da je u životu i politici najvažnije sačuvati obraz. “Želimo Hrvatsku za sve, a ne samo za neke”, rekao je dodavši kako je to dio sna koji je živio Ivica Račan. Poručio je kako Hrvatska treba postati zemlja u kojoj svaki građanin može uspjeti, u kojoj svaki čovjek ima pravo na dostojan život, a ne samo neki.

U svom govoru kojim se od Ivice Račana oprostio Antun Vujić je rekao:

„Ivica Račan je naslijedio vrijednosti ljevice, a morao je djelovati u sumraku njenog povijesno izgubljenog nedemokratskog krila.
Znao je, međutim, da Hrvatska ne smije ostati bez ljevice, zbog njenog ljudskog i socijalnog sadržaja, zbog njenog nacionalnog i europskog značenja, zbog demokratske obrane cijele zemlje.
Već jednom je ljevica Hrvatsku zasnivala u samom ratu, u savezu s drugim demokratskim snagama, ali je poslije te demokratske snage i napustila. Sada je Hrvatsku trebalo iznova uspostaviti i obraniti. Put je opet vodio savezu sa ljevice sa drugim demokratskim snagama, ali ovoga puta demokratskom savezu zauvijek. Tu je odluku Ivica Račan donio i duboko ju je proživio.
Stranku su napuštali oni kojima više nije trebala, jer više nije bila na vlasti – i oni koji su je optuživali da je dozvolila da više ne bude na vlasti. Napuštali su je i oni koji su naprosto tražili druge demokratske puteve, kada sama ljevica nije znala naći svoje putove.
Ali Ivica Račan je znao. Znao je da se Hrvatska može sačuvati samo ako postane demokratska, a to znači socijaldemokratska. To mnogi nisu razumjeli. I za to se trebalo izboriti. Na tome je Ivica ustrajao i za to se izborio. U tome je i pobijedio.
Za nas, njegove suborce i kolege, Ivica se potvrdio kao obnovitelj socijaldemokracije, njezinog jedinstvenog i nezamjenjivog političkog mjesta i značenja u hrvatskom društvu…Sada nastavljamo bez Ivice Račana.
Hvala ti Ivice na onome što si znao i učinio. Ti si učinio tvoje. Sada mi moramo učiniti svoje.“(jutarnji.hr/OGportal)