Aktualno Županija

Velika vojarna i dalje se bezuspješno pokušava prodati, KABA prodaje još jednu povijesnu zgradu – tvornicu Mustad na Rakovcu

 

Prije više od četiri godine pisali smo o tome hoće li tada novi vlasnici Karlovačke banke Marko Vuković i Ivan Žabčić propustiti priliku da obnove Veliku vojarnu i tako se u upišu u povijest grada Karlovca.

Nekad impozantna građevina u srcu karlovačke povijesne Zvijezde a danas ruglo od kojeg Karlovčani zaziru čak i pogledom, vrlo je brzo nakon dolaska industrijskog dvojca u vlasništvo banke stavljena na bubanj, pa je tako ekspresno dat i odgovor na pitanje iz prve rečenice. Karlovačka banka još uvijek pokušava prodati ovu nekretninu – zaštićeni spomenik kulture iz 1754. godine od 4.975 četvornih metara. Kupila ju je još 2007. godine od Grada Karlovca za oko dva milijuna eura. Tada je, podsjetimo, karlovačka vlast prodala i Žitnu kuću poduzetniku Nikoli Hanželu. Žitna živi novi život i sjaji kao nikad prije, a Velika vojarna na tugu svih Karlovčana propada i pravi je primjer nebrige za povijesnu baštinu.

Popis nekretnina

Danas je Velika vojarna na popisu nekretnina u vlasništvu Karlovačke banke za prodaju, a kako je uopće došlo do kupnje ovog prostora treba se vratiti 11 godina unatrag u doba dok je KABA bila pod vodstvom obitelji Šola koji su znamo kako već završili, isisavanjem pustih milijuna iz ove novčarske ustanove. Karlovačka banka je, tvrdilo se tada, planirala u Velikoj vojarni njoj otvoriti novu poslovnicu, ali i urediti “poslovno – trgovački kompleks s krajnjim ciljem revitalizacije užeg gradskog središta”. Planove je omela gospodarska kriza a i kad je završila, više nije bilo interesa novih vlasnika da nešto učine s Velikom vojarnom osim da je pokušaju prodati.

Zdrava logika postavlja dva pitanja. Tko je u Karlovcu u mogućnosti urediti ovakvo zdanje, i tko bi uopće imao interes za kupnju ovakve nekretnine i pritom potrošiti milijune eura za njezino uređenje. Prvi je odgovor poznat – sami vlasnici Karlovačke banke, dok je drugo pitanje puno teže. Tračak nade ukazao se nedavno kad je, prema riječima župana Damira Jelića koji je kao gradonačelnik Veliku vojarnu i prodao KABA-i, za nju zainteresiran jedan fond iz Belgije.
– Postoji belgijski fond koji je u pregovorima s Gradom Karlovcem oko njihovog djelovanja – nije tajna, u igri je Karlovačka banka i Velika vojarna, rekao je tada Jelić.

Tvornica na Njuškalu

Osim poslovnih prostora, kuća i stanova u katalogu nekretnina Karlovačke banke namijenjenih za prodaju nalazi se još jedna nekretnina velike povijesne vrijednosti. Radi se o tvornici bivšeg ŽE-ČE-a, odnosno Mustada na Rakovcu, koja je u privatizacijskom vihoru 90-ih godina ostala bez radnika i bez strojeva, a ostalo je ruševno zdanje. Građena je davne 1915. godine u industrijskom stilu i kao takva dominira u karlovačkoj četvrti Rakovac. Zanimljivo da je za razliku od Velike vojarne, prodavatelj – Karlovačka banka ovu zgradu oglasila i na pregledniku Njuškalo te istaknula cijenu – 2.119.468 kuna pa tko voli, nek’ izvoli. (kaportal.hr)