Aktualno OG sada Ogulin

Podučavanje mladih socijalnim vještinama i u Ogulinu

“Civilizacijski razvoj pojedine zemlje mjeri se odnosom prema ranjivim skupinama građana – što su i osobe s invaliditetom. Nažalost, kultura ponašanja i poštivanje različitosti u našoj zemlji nisu na onoj razini koju priželjkujemo. Zbog toga je zadaća poučavanja o socijalnim vještinama iznimno važna a osobito kod mladih. Slušajući primjedbe da su mladi bahati, bez kulture, bezobrazni i agresivni prema nejakima, mišljenja smo da to nije tako – već da oni samo ne znaju! Treba djelovati prema njima i dati im znanje”-izjavila nam je predsjednica Udruge za promocanje istih mogućnosti (UPIM)Mirjana Dobranović.

Od tuda je nastao program djelovanja Udruge za promicanje istih mogućnosti prema mladima, kao mjera za projektiranje boljeg društva a u svrhu smanjenja diskriminacije i gradnje svijeta dobrih ljudi. 2012. godine osmišljena je edukativna publikacija za mlade tinejđerske dobi pod nazivom BONTON za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom, koja je kroz volontersku i entuzijastičku aktivnosti dizajnirana i tiskana sa prvih 10.000 primjeraka. Dobila je pozitivno mišljenje Agencije za obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Danas je ona alat za provođenje interaktivnih radionica s mladima. UPIM je ponosan što je od 2012. kroz konkretnu aktivnost i davanje edukativnog štiva u ruke mladih pridonio bar malo mijenjanju opisa mladih kao nepristojnih, bahatih, bezobraznih, bez kulture i neodgojenih. U neposrednim  susretima osoba s invaliditetom s mladima i podjelom edukativne knjižice na dar te njenim odnošenjem doma širi se krug čitatelja i poznavatelja pravila ponašanja prema ovoj manjinskoj skupini ranjivih građana. Uklanja se neznanje kod velikog broja ljudi, pridonosi ravnopravnosti i poštivanju različitosti, razvoju tolerancije i jednakih mogućnosti, važnih za sva druga područja ljudskog života. Pridonosi se senzibilizaciji cjelokupnog društva a osobama s invaliditetom stvara uvjete boljeg uključenja u zajednicu.
Mijenjanje svijesti kontinuirani  je zadatak i zato se ovim projektom nastavlja podučavati djecu i mlade socijalnim vještinama. Edukativni rad s mladima provodio bi se kroz tribine ili predavanja po srednjim školama, metodom interaktivnih radionica, besplatnom podjelom edukativne publikacije za mlade i anketiranjem dojmova korisnika kroz posebno kreirani evaluacijski listić. Rezultati djelovanja su povezani sa sadržajima temeljnog odgoja i obrazovanja.

Ove školske godine edukaciju o socijalnim vještinama i kulturi ponašanja prema osobama s invaliditetom Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) provodi u srednjim školama: gradova Gospić, Ogulin, Sisak, Daruvar, Bedekovčina, Pregrada i Zagreba.

Za svaku odgojno obrazovnu ustanovu organizacijska i tehnička priprema odvija se po isprobanoj i uspješno primjenjivanoj metodologiji postupanja.

Predsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti Mirjana Dobranović rekla nam je da će se predavanje održati u srijedu. 2. svibnja u Ogulinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin i to u 11,00 sati za djecu osnovnih škola, a u 12.30 za srednjoškolce.