Aktualno Županija

U karlovačke kvartove stižu još dva milijuna kuna – sadit će se drvoredi, graditi igrališta, neki će dobiti i solarne kante

– Puno je kvalitetnih projekata bilo ove godine prijavljeno, i među onima koji nisu prošli. Nadam se da ćete ove odobrene u tri mjeseca izrealizirati i da ćemo iduće godine biti još dva koraka kreativniji, poželio je gradonačelnik Damir Mandić predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti čiji su projekti prošli na natječaju za sufinanciranje KAkvart.

Od 36 prijavljenih, odobrena su 22 pa će tako, primjerice, biti uređen rekreacijski centar Magazin u Borlinu, zasađen drvored i uređeni zeleni otoci u Donjem Pokušju, uređene prostorije GČ Dubovac, postavljene oglasne ploče u GČ Drežnik-Hrnetić, organizirane kulturno-umjetničke radionice i događanja u MO Mahično-Tuškani… Vrijedni su gotovo dva milijuna kuna, točnije, 1,928.061, a osim Grada, potporu su dale i Karlovačka banka i Heineken Hrvatska. Jedinstven projekt u zemlji, po Mandićevim riječima, rješava i male komunalne, odnosno, društvene probleme, pokazuje dobru simbiozu dijelova grada i njegovih stanovnika koji volonterskim radom realiziraju projekte, a i privatni gospodarski subjektu sudjeluju u javnom projektu.
Da im je zadovoljstvo poduprijeti projekte koji pridonose razvoju lokalne zajednice, napomenuli su i Ljudmila Bratko Gašpić iz Pivovare i Marino Rade iz Kabe, poželjevši što bržu realizaciju odabranih projekata, a puno uspjeha na sljedećim natječajima onima koji nisu prošli sada.

Među onima koji jesu i zahvaljujući kojima će dio od Dječjeg vrtića Grabrik prema kružnom toku dobiti sasvim novi izgled jest projekt GČ Grabrik koji će u taj zeleni pojas donijeti solarne kutije i klupe na šetnici. Iz KAkvarta im je odobreno 34.000 kuna, dok će ostatak od 55.000 odraditi sami stanovnici.

– Te će kante, kutije, imati šest reklamnih strana, noću će osvjetljivati prostor, a i na njima će se – nadam se da ćemo to dogovoriti s udrugama – oglašavati akcije za pomoć onima kojima je potrebna, udomljavanje napuštenih životinja, bit će tu stihovi i slike umjetnika iz naše četvrti da pokažemo kako u njoj ima ljudi koji su doprinjeli ovoj zajednici i slično, najavila je predsjednica Vijeća gradske četvrti Ivana Fočić. (kaportal.hr)