Aktualno Županija

Prirodna Bogatstva Plaščanske doline

Suradnjom OŠ Plaški, Udruge Slobodna škola, općine Plaški, Rancha konja i manufakture biljne kozmetike, obogaćen je dan djeci predškolskog uzrasta iz Plaškog. Organiziran je izlet i škola u prirodi, po prvi puta u naselju  Jezero.

Izlet se sastojao od edukativnog, istraživačkog i kreativnog djela.
Djeca su na putu prema jezeru Sinjac imala 15 točki-stajališta na kojima su prepoznavali drveće i biljke, te slušali zanimljivosti o vrbi, koprivi, šipku, tratinčici, čestoslavici, šumskoj jagodi, paprati, bagremu, prasećem zelju kao samonikloj jestivoj biljci, lipi, orahu, perunici, bazgi, boru i staništu mrava – mravinjaku.
Na 4 točke bilo je sakriveno blago koje su djeca pronalazila,  kao nagradu za njihov trud i aktivno sudjelovanje.

Na Sinjcu se dio edukacije i istraživanja provodio kroz igru i kreativnost, pa su djeca igrala mirisni memory i razvijali osjet mirisa slažući epruvetu na točan naziv biljke – jorgovan, lavanda, mandarina, geranij, pačuli, jlang-jlang, naranča, limun.
Djeca su imala priliku napuniti filter vrećicu čajem po izboru, a koristili su kadulju, metvicu, kamilicu, mažuran, bazgu, koprivu, majčinu dušicu, stolisnik…..
Stvarili su svoju savršenu kombinaciju biljke i eteričnih ulja, te ih pohranili u malenu bočicu, izrađujući na taj način mirisni privjesak ili miris za prostor. Osim toga, izrađivali su i pastu za zube od prirodnih materijala, u maloj manufakturi biljne kozmetike.

Boravak u prirodi obogaćen je roštiljem i grickalicama, te rođendanskom proslovom jednog od prijatelja. Veselu i vrijednu ekipu posjetili su i predstavnici lokalne zajednice, načelnik općine Plaški  Pero Damjanović i njegov zamjenik  Ivan Šego. U povratku s jezera, zastali su kod bake Milke koja im je pokazala kako se prereađuje vuna, dio  tradicije naših starih. Izlet je završen posjetom Ranchu konja, u Plavčoj Dragi, što je također bio poseban doživljaj. Organizatori zahvaljuju roditeljima na pomoći, a djeca s nestrpljenjem očekuju sljedeći izlet škole  u prirodi.