Magazin Zdravlje

Kako odabrati pravilne sunčane naočale?

Sunčane naočale su mnogo više od modnog dodatka. Iako dolaze u raznim bojama i oblicima – ovisno o trendovima – njihova uloga na našem licu nije puka estetika, već zaštita zdravlja oka.

Kvalitetne sunčane naočale štite osjetljivo tkivo oka od oštećenja, bilo da se radi o očnoj leći u mladoj životnoj dobi koja se još nije razvila ili se radi o oštećenjima žute pjege koja se javlja u starijoj životnoj dobi. Naočalna leća mora biti kvalitetna kako bi spriječila prodor sunčanih zraka. Za koje se zna da imaju nepovoljno djelovanje na osjetljivo očno tkivo, objašnjava Nadežda Bilić, spec. oftalmologije.

Upravo je nenošenje sunčanih naočala jedan od glavnih uzročnika pojave žute pjege u starijoj životnoj dobi, pojašnjava doktorica Bilić: Njihova generacija nije navikla nositi naočale pa sad to smatraju nekim modnim izletom ili modnim detaljem koji nije potreban.

Nošenjem sunčanih naočala izbjegavamo promjene na očima uzrokovane opasnim djelovanjem UVA i UVB zraka te koje mogu biti i prolazne i trajne.

Nekvalitetna leća na sunčanim naočalama nije nimalo bezopasna. Može doći do zamora oka, iskrivljenja slike, glavobolje… S obzirom na to da se danas sunčane naočale mogu naći na svakom koraku, važno je znati da one nekvalitetne mogu biti kontraproduktivne.

Ako je tamna naočalna leća kupljena na nekom štandu ili tržnici ili dućanu koji nema certifikat, onda se naše zjenice prilikom gledanja kroz takvu tamnu leću šire i omogućuju još veći prolaz štetnih UV zraka u oko, upozorava doktorica Bilić.

Većina sunčanih naočala koje se danas prodaju u optikama imaju stopostotnu UV zaštitu. Što su veći okviri, to je veće područje koje će se zaštititi od UV zraka. Tako ćemo smanjiti rizik od nastanka pigmentacijskih bora, a manji je i rizik od prodiranja zraka sa strane oka. Pri kupnji naočala treba obratiti pozornost na to sjedaju li one ugodno na nos i uši kako ne bi osjetili težinu i grebanje.

Također bi bilo dobro prilikom isprobavanja nagnuti glavu i ako nam naočale klize na nosu to bi moglo značiti da su nam prevelike što znači da je drugi model naočala za nas. Također, bitno je nasmiješiti se jako i ako nam naočale sjedaju na obraze i dignu se puno preko obrva, također taj model nije za nas.

Boja leće nije povezana sa zaštitom koju sunčane naočale pružaju. Važno je da naočale imaju antirefleksni sloj, polarizacijski sloj i stopostotnu UV zaštitu.

Nijansa leće igra važnu ulogu u percepciji boja, tako da boju leća odabiremo prema vlastitoj preferenciji i navikama. Smeđi i zeleni tonovi su pogodni za vožnju i boravak u prirodi, plavi tonovi leće su pogodni za ljetovanje, dok je žuta boja leće najučinkovitija u sumrak, a crvenkasti tonovi su najpovoljniji za snijeg i snježne aktivnosti, objašnjava doktorica Bilić.

Važna napomena osobama s dioptrijom je da bi i sunčane naočale trebale imati dioptrijske leće za jednaku kvalitetu vida na otvorenome kao i u zatvorenom prostoru. (hrt.hr)