Aktualno Županija

HDZ-ov projekt obnove Zvijezde je teški promašaj?

– Nakon prezentacije Projekta uređenja infrastrukture Zvijezde sve je kristalno jasno. Zvijezda neće postati poželjno mjesto za život i za rad iz jednostavnog razloga što će se Zvijezda obnoviti betonskim opločnicima i asfaltom umjesto granitom , a sve zgrade neće dobiti svu infrastrukturu niti mogućnost da se na nju priključe bez dodatnog kopanja po Zvijezdi, predviđa Davor Petračić, karlovački gradski vijećnik i predvodnik Nezavisne liste Naš Karlovac.

Kako kaže, obnovit će se jedino u potpunosti vodovod i najvećim dijelom kanalizacija dok će se djelomično obnoviti elektro instalacije i instalacije za komunikaciju …. I to je sve.

– Cijevi Toplane biti će i dalje samo u dvije ulice a plinska instalacija neće biti svima dostupna. Iz navedenog vidljivo je da je Grad Karlovac odustao od Toplane kao neperspektivne i netržišne tvrtke. Ukratko, Kineska četvrt, ostati će i dalje u punom smislu riječi „Kineska četvrt“, neatraktivna za život i rad ali sa novim slojem asfalta, kaže nam Petračić.
Za takvo polovično rješenje, dodaje, dat ćemo mi Karlovčani 95 milijuna kuna čemu treba pridodati već potrošenih 1,1 milijun kuna na projektnu dokumentaciju koju su izrađivali Zagrepčani. Projekt nije cjelovit jer ne omogućava svim zgradama u Zvijezdi jednaku i modernu opremljenost komunalnom infrastrukturom što će ju i dalje gurati u depopulaciju i propadanje i odbijati poduzetništvo.

– Projekt je naracionalan jer je s istim troškovima Zvijezda mogla dobiti kvalitetu više, potpunu opremljenost svih zgrada kompletnom infrastrukturom i šansu da se ne upravlja samo nadzemljem nego i podzemnim instalacijama i spriječe u potpunosti gubici prvenstveno vode i kontrolira curenje ostalih instalacija, naročito plina čime bi Zvijezda bila najsigurniji dio grada. Umjesto razdjelne kanalizacije izgraditi će se ponovno mješovita kanalizacija što znači da ćemo i dalje godišnje plaćati 600.000 kn za pročišćavanje čiste kišnice, navodi Petračić.
Projekt je po njemu staromodan i klasičan jer ne nudi nikakva nova i poboljšana tehnička rješenja. Izuzimajući moderne materijale, tehnologija građenja spada u 19. a ne 21. stoljeće.

– Zbog predviđenih betonskih opločnika i dijelom asfalta, Zvijezda neće odisati poviješću. Problemu se nije prišlo na strateški način sagledavajući racionalnost i ekonomičnost nego samo politiku. Pored svega, predviđa se rok obnove Zvijezde od 4 godine što je duže od gradnje Pelješkog mosta. Vidljivo je pomanjkanje ambicioznosti i nevoljkost učiniti kvalitetni iskorak u budućnost. Ako prevrtljiva politika opet ne prevari sve nas, ovakva obnova Zvijezde, učiniti će ju doista ljepšom, samo ljepšom i to na kratke staze, ali ne i poželjnim mjestom za život i rad, a to je trebao biti glavni cilj, rezimirali su u Nezavisnoj listi Naš Karlovac. (kaportal.hr)