Magazin Zabava

Seks prije utakmice, da ili ne?

“Žene slabe noge!”

Vječni citat iz kultnog filma iz 80-ih. U slavnom Rockyju, u jednom dijelu nezaboravnog klasika, trener upozorava svog boksača.

“Zaboravi na seks prije borbe”.

Prije četiri godine, uoči Mundijala u Brazilu, medije na Balkanu zabavljao je Safet Sušić.

“Seksa u Brazilu biti neće! Neka se snalaze kako znaju”, ispalio je sjajni trener i bez imalo zadrške rekao novinaru:

“Ima desanka za te stvari! Tako napiši ako smiješ”.

Još jedno Svjetsko prvenstvo, naravno, stara tema. Ian Shrirer jedan je od onih psihologa koji ne podržavaju “kažnjavanje”…

“Spolni odnosi noć prije natjecanja nemaju nikakvog utjecaja na snagu ili izdržljivost. Činjenica je da su mnogi uvjereni da pomažu u psihološkim pripremama, međutim na tom području do sada nisu rađena opsežnija istraživanja.”, rekao je Kanađanin.
Naši Vatreni sad su u fokusu, osjeća se u zraku da bi možda konačno Hrvatska, unatoč zahtjevnoj skupini, mogla proći prvi krug na Mundijalima još od 1998. godine. Pazit će se apsolutno na svake detalje, pa smo nazvali Ivana Modrušana, cijenjenog zagrebačkog psihologa, da nam otkrije svoja saznanja o “dvojbi nad dvojbama”…

“Nekakva logika mi na prvu govori da to ima itekakve veze s energijom. Pa onda na taj način tako razmišljaju i treneri. Znači, onda će Dalić reći, ako mi se jedan igrač previše iseksa, možda neće imati dovoljno energije za utakmicu”, rekao je Ivan i dodaje:

“Više bih rekao da ta odluka, taj potez izbornika, najviše ima veze s disciplinom. Nemam baš previše iskustva s istraživanjima tog tipa, ali to mi je nekako logično”.

S druge strane nekadašnji atletičar Linford Christie zaklinjao u seks prije natjecanja! Jer, prema njegovim riječima, upravo mu je seks davao – lakše noge. Doduše poslije je otkriveno da je to zapravo bila posljedica nekih drugih, zabranjenih supstanci…

“Ma to je sve individualno. Netko će možda imati lakše noge nakon seksa, a nekom će možda biti i drvene. Sigurno postoji čitav niz sportaša koji bi mogli reći svoju stranu i iskustva vezano na tu temu.”, rekao je Modrušan.
Postoje i oni koji kažu da ženama seks prije natjecanja više pomaže. Neki treneri čak to i savjetuju svojim učenicama…

“Moje mišljenje je da je to glupost. Kako je muškarcima, tako je i ženama. Možda je to bilo vezano uz prijašnja vremena kada se na žene gledalo konzervativnije po pitanju seksa, odnosno kad bi se otvorile i opustile da bi im to dalo dodatnu snagu i energiju, ali da ima nekih razlika, sumnjam, barem u psihološkom utjecaju.”.

Upitali smo i psihologa, što bi savjetovao Daliću. Opcija ukidanja ili slobode, barem po pitanju djevojaka, supruga, u blizini baze u St. Peterburgu…

“Iskreno, mislim da Dalić nema autoritet u reprezentaciji kao treneri tipa Alex Ferguson ili recimo Pep Guardiola, barem po pitanju zabrane seksa. Mislim da on, da to i želi, da će to teško provesti u svom stožeru. Sigurno je da će biti zabrane izlazaka i da će u smislu discipline sve biti savršeno, ali da baš i neće imati utjecaj na ulazak djevojaka u njihovu bazu.”, rekao je psiholog i zaključuje:

“Mislim da će generalno ovisiti situacija oko same atmosfere u momčadi, odnosno, dosta će toga ovisiti o našim igrama, plasmanu u Rusiji”.

Teške ili lake, poletne, noge, različita razmišljanja prevladavaju na temu koja će se, izvjesno je, ponavljati. Psiholozi se ponajviše slažu da je tu riječ jedino o “disciplinarnom” pitanju, pa onda i izbornici onda testiraju svoj autoritet. Ako je rezultat dobar, sigurno nitko to neće niti spominjati… (100posto.hr)