Aktualno OG sada Ogulin

“Moje putovanje kroz vrijeme”

Putevima davno nestalih civilizacija Meksika (Toltec, Olmec, Zapotec, Maje, Azteci) i Južne Amerike (Moćo, Čimu, Inka) sinoć je ogulinsku publiku Gradske knjižnice i čitaonice odveo televizijski i radijski producent HRT-a, Goran Ugrin. U uvodnom predstavljanju, podijelivši s publikom crtice iz privatnog života, otkrio je svoju neizmjernu ljubav prema, kako je rekao, “skitanjima”, arheologiji i drevnim civilizacijama. Naime, punih 20 godina proveo je putujući po cijelom  Meksiku , Guatemali  te na jug, u  Peru i Boliviju i tako se upoznao se s civilizacijama tih područja.

Goran Ugrin ispričao je svoje viđenje i doživljaje prilikom susreta s ostacima ovih drevnih civilizacija. Njihove savršene građevine u obliku piramida, izgrađene na teško dostupnim mjestima, u vrijeme kada pripadnici tih zajednica nisu uopće poznavali oruđa za obradu kamena, kotač, metal, broncu i dan danas golicaju maštu brojnih znanstvenika i putnika namjernika. Način na koji su piramide izgrađene prije više od tri tisućljeća svjedoče činjenici da se radilo o izuzetno naprednoj civilizaciji, te da je i u današnje vrijeme teško objasniti kako su uopće nastale. Pojasnio je kako niti dan danas ne postoje znanstvene spoznaje od kuda su uopće došli pripadnici tih civilizacija, nije dešifrirano njihovo pismo, a dokazano je da su bili vrsni poznavatelji astronomije i matematike.
Kako bi doživljaj njegovih osobnih iskustava s tih susreta i “skitanja” bio još potpuniji pobrinuo se i naš Ogulinac, novinar HRT-a, Lovorko Magdić. Dašak tog podneblja donijele su i meksičke pjesme, te poezija koju su čitale prof. Marija Magdić i prof. Valentina Blašković.

Bilo je ovo doista jedno intrigantno i na trenutke mistično putovanje kroz vrijeme, a iz prve ruke smo doznali kako će ih biti još. Zaključno se prof. Marija Magdić zahvalila Goranu Ugrinu na njegovoj svesrdnoj pomoći našem gradu, čiji je čest gost, te zaključila: “… Ogulinci spremno čekaju čuti nove spoznaje i doživljaje s novih avantura dragog nam gosta.”