OG sada Ogulin

Uspješan koncert KUD-a Tounjčica

Sinoć  je u Tounju održan koncert KUD-a Tounjčica «Kultura i naslijeđe- tradicijska nematerijalna baština tounjskog kraja” kojim su “kudovci”, predvođeni predsjednikom Brankom Rumenovićem, gledateljima pripremili pravi tradicijski doživljaj.

U više od sat vremena programa nastupili su svi članovi KUD-a Tounjčica, od onog najmlađeg kojem su 4 godine, do najstarijeg člana koji ima 80 godina, svi odjeveni u  više od čak 20 različitih nošnji. Za vrijeme koncerta «Kultura i naslijeđe- tradicijska nematerijalna baština tounjskog kraja», preko  250 gledatelja imalo je priliku vidjeti godišnje običaje i molitve vezane za crkvu, od rođenja, pa sve do smrti. Tako su, primjerice, prikazani običaji Adventa i Božića, šibanja nevine dječice, krinke, uskršnjih dana, svibanjske pobožnosti, Tijelovo, hodočašće u Trošmariju i Veliku mašu, listopadske pobožnosti, javkanje, i mnogi drugi.

U godini koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine, na svim se razinama održava veliki broj događanja kojima se potiče njegovanje kulturne baštine i tradicijskih običaja. To je, između ostalog, potaklo i članove KUD Tounjčica , kojima je Ministarstvo kulture  dodijelilo je oznaku europske baštine, na organizaciju ovog koncerta. Iznimno zadovoljan izvedbom svojih  KUD-ovaca, njihov predsjednik Branko Rumenović najavio je ljetnu pauzu nakon koje se planira održavanje ovog koncert i u Ogulinu.