Aktualno Županija

Potpisani ugovori za cestu na Babinoj Gori – Napokon “prva lopata”, a Centar u pogonu 2021.

– Projekt dugo traje i očekuje prvu lopatu, a ovim će se ona konačno i dogoditi, kazao je župan Damir Jelić na današnjem potpisivanju ugovora o sufinanciranju izgradnje pristupne ceste i troškova priključenja Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora na elektroenergetsku mrežu.

Učinili su to predstavnici suvlasnika: Županije i pet gradova, te Kodosa, čija je direktorica Marija Tufeković pojasnila da su radovi na izgradnji prometnice vrijedni 8,7 milijuna kuna, od kojih je Karlovac osigurao 7,5 milijuna kuna od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, dok će ostatak izdvojiti suvlasnici. Za priključak na elektro mrežu dat će 2,1 milijun kuna. Cjelokupni projekt trebao bi zaživjeti za tri godine.

– Očekujemo a će 2021. Babina Gora biti u radu! Ove godine nam je cilj pripremiti svu projektno-tehničku dokumentaciju, uskladiti sve s Planom gospodarenja otpadom, pripremiti dokumentaciju za javnu nabavu i na kraju godine imati potpisan ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša o financiranju projekta. Sljedeće godine bismo pokrenuli postupak javne nabave za gradnju centra i pretovarnih stanica i nabavu opreme, a nakon izbora, izvođač radova kreće u projektiranje, ishođenje građevinske dozvole, opremanje i gradnju, najavila je Tufeković, napomenuvši da su prve procjene govorile da će izgradnja Centra stajati oko 30 milijuna eura, ali zbog promjene cijena i tehnologije u mehaničko-biološku, koja će se na njemu koristiti, novih procjena još nema.

U Centru će biti zaposleno 50-ak radnika, a njegovim otvaranjem svi ostali deponiji u Karlovačkoj županiji, od Ilovca nadalje, bit će zatvoreni. (kaportal.hr)