Aktualno Županija

Karlovačka županija, srećom, bez ospica – Cijepljeno 96 posto stanovnika, ali rizik postoji

– Na sreću, nemamo do sad niti jedan slučaj ospica. Karlovačka županija ima vrlo visoku procijepljenost, 96 posto, a kod djece školske dobi to je gotovo 99 posto. To ne znači da nema rizika jer ima osoba koje nisu cijepljene, kazala je dr. Biserka Hranilović, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Moguće je da protiv ospica nisu cijepljeni svi oni rođeni za vrijeme Domovinskog rata, djeca koja nisu mogla biti cijepljena iz medicinskih razloga, ona čiji su roditelji odbili cijepljenje, kao i odrasle osobe koje nisu uopće ili nisu potpuno procijepljene zbog bolesti ili drugih razloga. To ne znači da se još ne stignu cijepiti protiv ove zarazne bolesti čije teške, pa i smrtonosne posljedice, na žalost, viđamo ovih dana u našoj blizini.

– Vrijedi se cijepiti i sada, kako ne! Tko želi, može se cijepiti protiv ospica, poručila je dr. Hranilović.

Liječnici preporučuju cijepljenje sve djece koja nemaju medicinsku kontraindikaciju za cijepljenje. Za potpunu zaštitu protiv ospica djece predškolske dobi potrebna je jedna doza cjepiva, a dvije za stariju djecu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo savjetuju onima koje primijete simptome ospica: visoka tjelesna temperatura, simptomi od strane dišnog sustava, crvenilo i suzenje očiju, bijele Koplikove pjege na sluznici usne šupljine, osip po koži koji počinje na licu i širi se po trupu i ekstremitetima, a nisu preboljeli ospice, niti su protiv njih cijepljene, da se što prije obrate svom liječniku uz najavu kako bi se bolest pravovremeno dijagnosticirala i evidentirala. (kaportal.hr)