Magazin Zabava

Skinule su sve sa sebe i ostvarile svjetski rekord, okupale se gole u hladnom moru

Tisuće Irkinja odbacilo je svoje inhibicije i odjeću na osamljenoj plaži koja se nalazi 50 kilometara južno od Dublina. Njih 2505 postavilo je novi Guinnessov rekord u golom kupanju prošlog vikenda, kako bi prikupile novac u humanitarne svrhe.

Službenici Guinnessove knjige rekorda potvrdili su kako je 2505 žena bilo golo u moru barem pet minuta i time su postavile novi svjetski rekord.

Hrabre Irkinje, ne samo da su hrabre zbog skidanja odjeće, nego i zbog temperature mora, koja je bila jedva 12 stupnjeva Celzijusa.

Prijašnji rekord postavljen je u Perthu u Australiji 2015. kada je 786 sudionika plivalo golo kako bi potaknuli prihvaćanje tijela svih oblika i veličina, njima je more bilo ipak nešto toplije – 23 stupnja Celzijusa, javlja Reuters.
Dublinsko golo plivanje održava se od 2013. otkako ga je pokrenula Dee Featherstone samo nekoliko tjedana nakon vlastite mazektomije. Ukupno je prikupila 153.000 eura u humanitarne svrhe, ne uključujući ovogodišnji najveći skup golih plivačica.

“Kontaktirala sam neke prijatelje i obitelj i rekla im: ‘Imam jednu sisu i ćelava sam, koja je tvoja isprika?’ Prvi put plivalo je nas 60, a prošle godine bilo nas je ukupno 200 žena”, kazala je Dubličnčanka Dee.

Ovaj događaj otvoren je za ženama koje imaju rak, koje su ga preboljele ili koje je ta bolest na bilo koji način dotakla “To je u stvari jedan veliki srednji prst uperen raku. Za sve one koji imaju rak ovo je način da opet zavladaju svojim tijelima, kazala je Featherstone.
Mnoge sudionice kazale su joj da im je sudjelovanje u tom golom kupanju promijenilo živote. “Jedna mi je žena rekla da ju suprug nije vidio golu već godinama. Nakon kupanja bez krpica, sada hoda po kući gole”, kazala je organizatorica.

Ove godine prikuplja se novac za dobrotvornu organizaciju Aoibheannina ružičasta vrpca, 2010. pokrenuo ju je Jimmy Norman otac djevojčice koja je preminula od raka kada je Aoibheann imala samo osam godina.

Jedna od sudionica ovogodišnjeg ženskog golog kupanja došla je jer je Aoibheann išla u školu s njezinom kćerkom, danas bi djevojčica imala 17 godina.

“Ovo smo napravili u njezino sjećanje i bilo je nevjerojatno. Nikad se do sada nisam skinula pred nekime osim pred svojim suprugom, bilo je divno i okrepljujuće”, rekla je Deirdre Betson iz Dunboynea. (100posto.hr)