Aktualno Županija

Grad se zadužuje 30 milijuna kuna za vrtić Grabrik i most u Hrnetiću – vraćat će ga 10 godina, počevši od 2021.

Ništa bez kredita: Grad se zadužuje 30 milijuna kuna za vrtić Grabrik i most u Hrnetiću – vraćat će ga 10 godina, počevši od 2021.

Grad Karlovac dignut će kredit od 30 milijuna kuna i otplaćivati ga 10 godina, od 2021. do 2030., kvartalno po 750.000 kuna glavnice plus kamate.

Odluka o takvom kreditnom zaduženju čeka još “da” Gradskog vijeća u utorak, no vjerojato će biti samo formalnost jer je već odavno najavljeno da će taj novac ići za izgradnju mosta Hrnetić – Velika Jelsa i rekonstrukciju Dječjeg vrtića Grabrik.

– Grad Karlovac je za navedene projekte planirao ukupna potrebna sredstava u iznosu od 34 milijuna kuna. Za rekonstrukciju dječjeg vrtića iz kredita će se osigurati 13,8 mil. kn, dok će se razlika do 17,8 mil. kn osigurati sufinanciranjem iz nadležnih ministarstava demografije, obrazovanja i regionalnog razvoja. Za projekt izgradnje mosta iz kredita je osigurano 16,2 mil.kn što je procjenjena vrijednost cijelog projekta jer se unatoč nastojanjima prikupljanja sredstava s nacionalne razine za projekt, u istom se nije ostvario rezultat, pa ćemo sve morati financirati vlastitim snagama, navodi se u obrazloženju odluke o kreditnom zaduženju. Bit će to kod Zagrebačke banke koja je od pet banaka dala najpovoljniju ponudu, s fiksnom kamatnom stopom od 1,59 posto godišnje, te kreditni aranžman bez valutne klauzule.

Kada Vijeće odluku usvoji, Grad treba ishoditi suglasnost Vlade RH na kreditno zaduženje, što je, smatraju u Gradu, formalnost obzirom na njegovu nisku zaduženost. (kaportal.hr)