Aktualno Županija

Dugoreški proračun rebalansom raste za 4 milijuna kuna, HDZ-ovci sudržani – Boljar: Izračunajte kućne troškove pa ćete vidjeti koliko je to promjenljivo!

Prvim ovogodišnjim rebalansom dugoreški proračun povećan je za gotovo deset posto od prvotnog plana te sada iznosi 35,9 milijuna kuna. Rezultat ovog povećanja su povećanje prihoda od poreza na dohodak od nesamostalnog rada, dodatno pristigla državna sredstva s pozicije izravnanja te povećani prihodi od poreza na nekretnine. Naravno, za neke stavke povećani su i rashodi, ali i pokriveni manjkovi proistekli od prošle godine, uglavnom radi tehničkog evidentiranja prihoda proračunskih korisnika.

Iako bi se ovakvom povećanju trebali veseliti, vijećnik pozicije Branko Primužak kazao je kako nam industrijska proizvodnja u državi pada već pet mjeseci zaredom, zapošljava se mahom samo u državnoj upravi pa drži fige da se ovakav proračun i ostvari. Mijo Ivanić (HSS) istaknuo je kako je on zadovoljan proračunom, jer nema dugovanja i ne treba mu stručnjak napisati izvješće.

Sumnjičavi HDZ-ovci

Oporbeni vijećnici HDZ-a Zlatko Grčić, Dijana Zadrović, Vjekoslav Tutek i Mario Popovački za sjednicu su se pripremili vrlo temeljito te su kroz raspravu dobro pretresli gotovo svaku „sumnjivu“ stavku. Bili su toliko detaljni da ih je pohvalila i sama pročelnica financija Mira Fudurić- Kurelić zbog postavljenih pitanja, a koja je potom isto tako detaljno dala i odgovore.

– Nije lako složiti proračun u nestabilnosti koju imamo u državi. Probajte za svoju obitelj izračunati potrošnju energije, goriva i sličnih troškova za cijenu godinu u lipu pa ćete vidjeti koliko je to opsežno i promjenjivo, gotovo nemoguće. Dat ću primjer rada i planiranja. Projekti Karle, njih 18 ukupno su bili vrijedni 7,3 milijuna kuna, Ministarstvo financija ocijenilo je da je to prihvatljivo, a kad ih je Karla poslala na Ministarstvo regionalnog razvoja, par dana prije potpisivanja ugovora, Karlovačkoj županiji smanjen je prihod za te natječaje za 3,3 milijuna kuna. To smo svi mi osjetili, a nekima su projekti čak i potpuno izbrisani. Neki načelnici, od njih 200 nazočnih, čak su govorili da će dignuti tužbe protiv ministarstva. Od 1989. do 2016 godine prema službenoj statistici, Hrvatska ima rast od 6,9 posto, a Poljska 124, Irska 157 i tako dalje, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.(KAportal)