Aktualno Županija

KPA Karlovac 40. rođendan proslavlja akcijom čišćenja svih karlovačkih rijeka – na Foginovom dno rijeke prepuno bo

Četrdesetu obljetnicu društva karlovački Klub za podvodne aktivnosti Karlovac danas slavi na najbolji mogući način, onako kako ronioci to najbolje znaju – pod vodom.

No ni ovog puta ne rone iz gušta, već kako bi doprinjeli da sezonu kupanja karlovačke rijeke dočekaju što čišće. Kako nam je rekao tajnik Milan Guštin, obljetnicu su odlučili proslaviti istovremenom ekološkom akcijom na sve četiri karlovačke rijeke.

– Ukupno 80 ronioca danas su na lokacijama Foginovo kupalište na Korani, na Mrežnici kod ušća s Koranom između Turnja i Mostanja, na Kuši kod banijanskog mosta, te na Dobri u Jarčem polju kod motela, rekao nam je Guštin. Kako bi pomogli u čišćenju korita rijeka pristiglo je ukupno 80 ronioca, čak i iz Splita, Pule, Siska puno je Zagrepčana dok su uz Karlovčane naravno najbrojniji susjedi iz Duge Rese. Tu su naravno i karlovački vatrogasci koji su ionako uvijek na raspolaganju.

Zanimljivo i pohvalno je što iz godine u godinu, kako se ekološke akcije čišćenja odvijaju, ronioci na dnu rijeke nalaze sve manje raznog otpada. Nema više toliko bicikala, automobilskih guma i raznog smeća, no dominiraju staklene boce. Kako nam je rekao jedan ronioc iz Siska, dno rijeke ispod skakaonice više liči na staklarnu. Karlovčani dobro znaju zbog čega. Kod okupljanja na obali rijeke naši mlađi sugrađani očito ne shvaćaju da su rijeke naše bogatstvo, pa umjesto u koš za smeće, bocu, limenku ili šta već bace u rijeku.

Možemo se samo ponadati da će s vremenom shvatiti koliko je to besmisleno i loše, posebno jer se vjerojatno i sami kupaju u Korani, a ubuduće će se u njoj kupati i njihova djeca. Bilo kako bilo, vrijedni ronioci su tu. (kaportal.hr)