Aktualno OG sada Ogulin

SKG povećao prihode-ponajviše zbog većeg broja umrlih

Stambeno komunalno gospodarstvo  je lani zabilježilo povećanje ukupnih prihoda iz redovne djelatnosti za 2% u odnosu na 2016. godinu.
Naime, ogulinsko Stambeno i komunalno gospodarstvo tijekom prošle godine prikupilo je više od 9,5 tisuća tona miješanog komunalnog otpada, na 210 parkirališnih mjesta izdali su i naplatili 78 361 parkirnih karta, ali i 220 dnevnih parkirnih karata za korisnike koji iste nisu platili. Ova gradska tvrtka obavlja i djelatnost prodaje grobnih mjesta, pa je tako lani prodano ukupno njih 29.
Ukopane su 182 osobe, a upravo od usluge groblja zabilježeno je povećanje prihoda, i to za 29% u odnosu na 2016. godinu. Razlog tome je veći broj umrlih nego 2016. godine, pa je tako tijekom prošle godine došlo i do povećanja prihoda od prodaje pogrebne opreme za punih 65%.
Negativna poslovna odstupanja zabilježena su na isporuci toplinske energije i to za 7%, prihodi od zakupnina na Tržnici i poslovnih prostora pali su za 4%, dok su prihodi od naplate parkiranja bili manji za 6% u odnosu na 2016.g..
Iz tvrtke napominju kako je i dalje prisutan problem naplate potraživanja od kupaca za sve vrste usluga, pa se potraživanja sve više utužuju, povećavaju se time troškovi naplate, dok sama naplata i dalje ostaje neizvjesna, a rokovi se produžuju.
Zbog nedostatka financijskih sredstava, tijekom lanjske godine nisu ostvarena veća ulaganja. Kupljeno je tek jedno teretno vozilo.
U odnosu na godinu ranije, tijekom 2017.g. cijene usluga koje pruža ova tvrtka nisu se mijenjale, a prema planiranom nije najavljeno povećanje cijena za tekuću godinu. Međutim, za 1. listopad najavljeno je povećanje cijena odvoza komunalnog otpada što je u skladu s Uredbom o gospodarenju otpadom kojom je predviđen novi način obračuna troškova odvoza komunalnog otpada. To će iziskivati i nove invseticije u potrebnu opremu za praćenje takvog načina prikupjanja i odvoza komunalnog otpada.

Inače, ova tvrtka prošlu poslovnu godinu završila je s pozitivnim rezultatom koji je, nakon oporezivanja porezom na dobit, iznosio gotovo 105.000,00 kuna.