Aktualno Županija

Nakon otkaza Sokolić “uzvraća udarac”: Jelića i njegove suradnike optužio za klijentelizam i “interesno umrežavanje na štetu zajednice”

– Klijentelizam, umreživanje interesne skupine na štetu zajednice, ali i radna i socijalna diskriminacija, primitivizam, antiintelektualizam, pa čak i homofobija i sadizam, sve ovo su, tvrdi sad već bivši djelatnik županijske Razvojne agencije Mile Sokolić, načini i metode funkcioniranja regionalne samouprave u Karlovačkoj županiji otkako je na mjesto župana došao Damir Jelić.

Sokolić je, podsjetimo, u travnju dobio otkaz ugovora o radu i sad je tužbom pokrenuo radni spor da ga se vrati na radno mjesto, no odlučio je, kaže nam, nikako ne šutjeti već ukazati na nepravilnosti i tako dati svoj doprinos i iskazati solidarnost s onima koji već imaju slične probleme ili će ih tek imati.

– Riječ je o aferi a ne samo o otkazu jer se ne radi samo o meni, već o većem procesu koji se događa u institicijama Karlovačke županije i to je nastavak onoga što se događalo u Gradu kad je Jelić bio bio gradonačelnik, rekao je Sokolić koji smatra da je osim zbog njegovog društvenog aktivizma, otkaz dobio i jer je ukazivao na organizacijske nelogičnosti.

Kako tvrdi, županijske institucije i Razvojna agencija kao tvrtka nisu vođene iznutra, već se sve prepuštalo “neformalnom upravljačkom autoritetu”.

– Dosta aktivnosti se obavljalo stihijski bez dugoročnih planova i ciljanih organizacijskih koraka. Direktor RA Viktor Šegrt je u jednoj fazi bio dosta ambiciozan i pokušao nešto napraviti, no poslije je došao snužden, kako je sam znao reći iz “komiteta”. Tada je rekao da ipak mora pristajati na sve što od njega traže, jer u protivnom ni on neće ostati na ovom mjestu, kaže Sokolić.
Šegrta također optužuje za neprimjereno ophođenje s djelatnicima ali i prizemno kvalificiranje drugih ljudi, često kao kroz šalu, ali s primjesama nacionalizma, homofobije i izrugivanja.

Sokoć kaže da je i nakon dolaska Jelića na mjesto župana naglašavao potrebu reorganizacije Razvojne agencije, no onda se dogodilo da se na sastanak sa županom i njegovim suradnicima pozivaju samo određene osobe, a među njima nema njega i još tri zaposlenice.

Tvrdi da od tada njega direktor ignorira, a provokacije najgore vrste morale su trpiti i druge kolegice, čak i da ih je Šegrt prisilio da potpišu izjavu da ga neće tužiti za mobing iako su “obje članice HDZ-a”.

– Ta klijentelistička stranačka mreža funkcionira da članove stranke koje namjeravaju premjestiti pozivaju na razgovor u Županiju, ucjenjuju ih i prijete otkazom te nude određene alternative, kaže Sokolić te tvrdi da “župan dijeli posebne ponude za posao kao da prodaje krumpire”, dok je direktor uglavno posrednik bez utjecaja. Ljude su premještali na radna mjesta kako su htjeli, a sve funkcionira da Županija kontrolira i Ured državne uprave umjesto da Ured kontrolira županiju. Tako je i sa zavodima, tvrdi Sokolić, pa čak to i potkrepljuje konkretnim slučajevima kako su njegove kolegice premještane na druge poslove u te institucije, neke čak i da ih se ništa nije pitalo.

– Sad počinje pravna procedura vezana uz otkaz. Nije meni dao otkaz Viktor Šegrt, nego sve se vuče iz županije. Sve je organizacijska farsa unutar koje vidite kako sustav ne funkcionira. Pozivam na otpor takvoj praksi. Njima je najveći otpor javnost i ako se kontinuirano dovodi njihov rad u pitanje. Svrha ovog obraćanja javnosti je upozorenje na organizirani i nezakoniti koncept manipulacije s radnim pravima, kaže još Sokolić, dodavši da tu ima i kršenja zakona na više razin te da to nije “radio ni Branko Vukelić”.

Bilo kako bilo, Sokolić je “olakšao dušu” a svoju borbu nastavlja na sudu. Trebao bi dobiti i otpremninu, no želi sudski dokazati da je otkaz koji je dobio nezakonit.

– Pparnica nije postavljena financijski iako smo razmišljali o toj varijanti, kao i tužbi za mobing za to je već i kasno i nisam toj opciji bio sklon. Tražim ispriku a ne novce, ne treba mi milijun kuna, meni treba jedan korektan odnos. Možda sam idealist, budala, Don Kihot što sam se u sve to uključio, ali ja ne znam drugačije, zaključio je Sokolić. (kaportal.hr)